Antena 3 CNN Externe Viktor Orban a anunțat ca nu îl mai susține pe Klaus Iohannis pentru șefia NATO. Votul Ungariei merge la Mark Rutte

Viktor Orban a anunțat ca nu îl mai susține pe Klaus Iohannis pentru șefia NATO. Votul Ungariei merge la Mark Rutte

Getty Images / Sean Gallup
Mark Rutte anunță că este ”optimist prudent” cu privire la șansele sale în fruntea NATO
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Iun 2024   •   17:25

Update 17:25 Ungaria este gata să susţină candidatura premierului olandez Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO. Anunţul a fost făcut marţi chiar de către premierul ungar Viktor Orban într-o postare pe reţeaua de socială X, transmit agenţiile de presă internaţionale, preluate de Agerpres.

Mark Rutte a confirmat că, dacă devine secretar general al NATO, Ungaria nu va fi obligată să participe la activităţile Alianţei Nord-Atlantice în Ucraina.

„Având în vedere acest angajament, Ungaria este pregătită să-l susţină", a precizat Orban, care a avut luni o discuţie la Bruxelles cu premierul interimar olandez.

Odată ce a primit sprijinul Slovaciei şi Ungariei, Rutte mai are nevoie doar de susţinerea României pentru a obţine consensul asupra numirii sale în postul de secretar general al NATO.

Slovacia îi cere lui Rutte sprijin pentru apărarea antiaeriană în schimbul susţinerii candidaturii sale la NATO

Slovacia va sprijini candidatura premierului interimar olandez Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO, a anunţat marţi noul preşedinte slovac Peter Pellegrini, după un summit european extraordinar, transmit agenţiile TASR şi Reuters, potrivit Agerpres.

În schimbul acestei susţineri, Slovacia doreşte sprijin din partea Olandei pentru a-şi asigura apărarea antiaeriană, după ce guvernul care a precedat actualului executiv condus de Robert Fico a donat Ucrainei singurul sistem antiaerian S-300 de care dispunea Slovacia, iar statele aliate şi-au retras bateriile Patriot amplasate temporar în această ţară.

Pellegrini a menţionat că Slovacia şi-ar fi dorit un secretar general al NATO mai apropiat „geografic” de Europa Centrală şi de Est, precum preşedintele român Klaus Iohannis, care de asemenea candidează, dar, „în urma consultărilor cu ambii candidaţi şi după consultarea premierului Robert Fico şi a guvernului slovac, Slovacia îşi poate imagina să-l susţină pe premierul Mark Rutte” pentru a fi ales secretar general al NATO.

Update 12:05. ​​​​​​​Ungaria nu se mai opune numirii lui Mark Rutte ca secretar general al NATO, afirmă marţi presa olandeză preluată de Reuters.

Agenţia transmite că şi Slovacia îl susţine acum pe premierul Olandei, aflat la sfârşit de mandat, ca succesor al lui Jens Stoltenberg în cea mai înaltă funcţie politică din alianţă. Preşedintele slovac Peter Pellegrini s-a pronunţat în acest sens marţi, scrie Agerpres.

Rutte s-a întâlnit cu omologul său ungar, Viktor Orban, luni, la reuniunea neoficială de la Bruxelles a liderilor din statele aliate.

Conform reţelelor de presă NOS şi RTL din Olanda, Orban nu i-a cerut din nou lui Rutte să prezinte scuze pentru opiniile din trecut despre Ungaria.

Gestul respectiv din partea olandezului era una din cele două condiţii puse de Budapesta pentru aprobarea lui ca succesor al lui Jens Stoltenberg în cea mai înaltă funcţie politică din NATO, începând din octombrie.

Cealaltă condiţie este ca Ungaria să nu fie obligată să finanţeze Ucraina pentru războiul de apărare împotriva Rusiei sau să trimită militari în conflictul respectiv.

Candidatura lui Rutte a fost susţinută de la început de SUA, Regatul Unit, Franţa şi Germania. Turcia s-a raliat acestei poziţii în aprilie.

Până acum, doar România nu şi-a dat acordul. Pentru desemnarea secretarului general este nevoie de unanimitatea celor 32 de state aliate.

Preşedintele român Klaus Iohannis a anunţat, în martie, că se înscrie în competiţia pentru funcţia de secretar general al NATO, argumentând că statele est-europene trebuie să fie mai bine reprezentate în conducerea instituţiilor euro-atlantice. 

Știrea inițială

Premierul olandez, Mark Rutte, a declarat marţi că este "optimist prudent" că Ungaria va renunţa la opoziţia faţă de numirea sa în fruntea NATO, după discuțiile cu premierul ungar, Viktor Orban, transmite France Presse, citat de Agerpres

Rutte este în mare parte cotat pentru a-l înlocui pe norvegianul Jens Stoltenberg în funcția de secretar general al NATO până la sfârșitul anului 2024, după ce a primit sprijinul majorității membrilor Alianței Atlantice, inclusiv al Statelor Unite.

Însă până acum, el întâmpină opoziția lui Viktor Orban şi se confruntă cu concurența președintelui român, Klaus Iohannis.

"Sunt optimist prudent în ceea ce privește Ungaria", a declarat presei Rutte după ce s-a întâlnit cu Orban în marja summitului informal al celor 27, luni seara, la Bruxelles.

Orban indicase că este pregătit să renunțe la opoziția față de Rutte dacă acesta din urmă va prezenta scuze pentru comentariile despre Ungaria pe care liderul naționalist le-a considerat jignitoare şi dacă Budapesta va obține o scutire de la creșterea ajutorului militar acordat Ucrainei.

Rutte a dat asigurări că Orban "nu i-a pretins scuze”. ”Am subliniat că, desigur, am luat act" de reacția societății maghiare "după ceea ce am spus în urmă cu doi ani", a spus el.

"Am lăsat lucrurile așa, am luat notă, privind spre viitor, iar el nu a pretins scuze", a subliniat premierul olandez.

Ţările NATO doresc un acord cu privire la succesorul lui Stoltenberg înainte ca liderii lor să se întâlnească la Washington în iulie.

×
Subiecte în articol: Mark Rutte NATO
Parteneri
x close