În plus, potrivit unei postări de pe canalul Telegram al Consiliului Local, semnalată de BBC, rușii nu mai permit rezidenților să își îngroape apropiații sau cunoscuții uciși în timpul asediului.
Presa internațională a relatat că, în urma asediului prelungit, locuitorii care n-au reușit să plece din oraș au ajuns să îngroape cadavrele în curțile caselor, accesul la cimitire fiind imposibil, din cauza luptelor.
În prezent - se spune în postarea Consiliului Local - curțile locuințelor sunt supravegheate de ruși, pentru a opri noi înhumări.
Partea ucraineană susține că rușii au adus 13 crematorii mobile iar localnicii suspectează că trupele de ocupație vor să șteargă urmele crimelor de război, după scandalul internațional provocat de atrocitățile descoperite la Bucha.
BBC menționează că nu a putut verifica în mod independent aceste informații dar subliniază că asediul prelungit împreună cu foametea și înghețul au provocat mii de morți la Mariupol.
Moscova spune că a bombardat Kievul în replică la "atacurile teroriste"
La Moscova, Ministerul Apărării a anunțat că a efectuat lovituri cu rachete asupra capitalei ucrainene și a avertizat că astfel de acțiuni se vor intensifica, în replică la ceea ce instituția citată numește "atacuri teroriste" sau "acte de sabotaj" comise de ucraineni în Rusia.
Potrivit părții ruse, rachete lansate de pe mare au lovit în cursul nopții o uzină care produce sisteme anti-aeriene și rachete anti-navă.
Loviturile au fost efectuate cu rachete de croazieră Kalibr și au vizat fabrica de mașini Vizar, dintr-o suburbie a Kievului.
În urma tirului, "au fost distruse facilități de producție și reparație pentru rachete anti-aeriene cu rază lungă și medie și pentru rachete anti-navă", susține ministerul rus al Apărării.
Joi, rușii au acuzat Ucraina că a trimis elicoptere peste granița cu Rusia pentru a efectua atacuri în mai multe localități.
Kievul a respins acuzațiile.
Foto: combatanți din regimentul cecen Ahmat Kadîrov la Mariupol, 13 aprilie 2022