"Cred că 80-90% dintre clădiri au fost bombardate. Nu există nicio clădire fără avarie. Fie distrusă, fie avariată", a spus viceprimarul Serghei Orlov într-un interviu pentru Forbes Ucraina.
Potrivit acestuia, la momentul blocadei au rămas în oraș între 350.000 și 400.000 de oameni. Infrastructura aproape că nu funcționează, iar locuitorii suferă de lipsă de apă - au topit deja zăpada, au colectat-o și o beau.
"O mică parte din oamenii din sectorul privat pot lua apă din fântâni. În plus, oamenii nu au încălzire, au scurs apa din sistemele de încălzire și au folosit această apă. "Sunt și trei sau patru izvoare în oraș, unde apa iese la suprafaţă. Serviciile municipale iau apă acolo şi o livrează în mai multe puncte din centru. Dar acele izvoare pentru un oraş de jumătate de milion, 272 de kilometri pătraţi, nu sunt nimic", a spus viceprimarul.
Orlov spune că orașul are nevoie disperată de un coridor umanitar și de evacuare.
"Noi, ca autorități ale orașului, vrem un lucru. Să deschidem un coridor umanitar și să putem livra ajutor umanitar acolo. Încercăm să-l livrăm acolo de 11 zile!
Ultimul nostru convoi umanitar a fost pe drum de patru zile, iar rușii nu îl lasă să vină la Mariupol. Și sunt autobuze „Suntem gata să evacuăm trei mii de oameni în fiecare zi. Nu ne dau voie. Care este calea de ieșire? Dă-ne posibilitatea să aducem ajutor umanitar și scoateți-i pe toți cei care vor să plece. Suntem pregătiți să o facem. Ei nu vor să ne lase", a spus viceprimarul.
"Dându-și seama că nu va mai exista victorie într-o confruntare directă cu armata ucraineană, ei încearcă să forțeze un fel de capitulare prin astfel de sacrificii și distrugeri teribile. Prin distrugerea civililor, a infrastructurii. Ei nu sunt în război cu armata Ucrainei, ci cu populația”.
”Până la 13 martie au murit 2.358 de persoane. Trebuie înțeles că acestea sunt corpuri care erau pe stradă. Mai sunt oameni sub dărâmături despre care nu știm. Prin urmare, această cifră poate fi înmulțită în siguranță cu 1,5-2”.