"Nu voi fi liderul niciunei mişcări politice. Dar sunt pregătit să ofer consultanţă, să fiu lider şi să asum responsabilităţi atribuite de Parlament", a declarat Monti.
Premierul a anunţat duminică dimineaţă un program "pentru schimbarea Italiei şi reformarea Europei", criticându-l cu ironie pe predecesorul său, Silvio Berlusconi. Monti a calificat acest program de reforme drept "agenda pentru un angajament comun, prima contribuţie spre o discuţie deschisă".
"Italia a învins criza financiară, fără asistenţă financiară europeană şi fără ajutorul FMI. Este esenţial ca sacrificiile dure făcute de italieni anul trecut să nu se piardă", a spus Monti, denunţând declaraţiile "aberante" ale fostului premier Silvio Berlusconi. "Îmi este foarte greu să urmăresc linia logică a gândirii lui Berlusconi", a spus Monti.
Mario Monti este oricum senator pe viaţă, dar ar fi putut renunţa la acest statut pentru a candida şi a avea legitimitate populară pentru a conduce un guvern politic.
Preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, a dizolvat sâmbătă Parlamentul, deschizând calea alegerilor anticipate, care vor avea loc pe 24 şi 25 februarie 2013.
Guvernul italian în exerciţiu, condus de premierul demisionar Mario Monti, a semnat decretul prin care stabileşte organizarea scrutinului parlamentar anticipat pe 24 şi 25 februarie 2013.
Premierul tehnocrat Mario Monti a demisionat vineri seară, după ce a pierdut sprijinul partidului lui Silvio Berlusconi - Poporul Libertăţii. Însă există din ce în ce mai multe apeluri pentru o revenire a lui Monti în fruntea unei coaliţii condusă de Mişcarea spre a Treia Republică, a patronului grupului Ferrari, Luca di Montezemolo.
Demisia lui Monti declanşează o nouă criză politică în Italia, o ţară afectată în continuare de recesiune, în contextul în care criza din zona euro încă nu s-a încheiat. Parlamentul italian a aprobat vineri seară, înaintea demisiei Guvernului, proiectul de buget - unul de austeritate - pe anul 2013.