Antena 3 CNN Externe Marine Le Pen promite că va reduce ajutorul pentru Ucraina și îl atacă pe Kylian Mbappé: "Nu e reprezentativ pentru migranții francezi"

Marine Le Pen promite că va reduce ajutorul pentru Ucraina și îl atacă pe Kylian Mbappé: "Nu e reprezentativ pentru migranții francezi"

Marine Le Pen
Marine Le Pen, șefa extremei drepte franceze. Foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Iul 2024   •   18:23

Sprijinul unuia dintre cei mai puternici susținători ai Kievului pare incert, dacă extrema dreaptă ajunge la putere în urma alegerilor care se desfășoară, duminică, în Franța, relatează CNN.

Marine Le Pen, lidera partidului "Adunarea Națională", RN, a promis că un prim-ministru al formațiunii sale va opri Ucraina să folosească armele cu rază lungă de acțiune furnizate de Franța pentru a lovi în interiorul Rusiei.

Le Pen a mai spus că va împiedica trimiterea de soldați francezi în Ucraina, contrar intenției exprimate anterior de președintele Emmanuel Macron.

Marine Le Pen: "Într-o controversă președinte - premier pe trimiterea de trupe în Ucraina, premierul are ultimul cuvânt"

"Dacă Emmanuel Macron dorește să trimită trupe în Ucraina, iar prim-ministrul se opune, atunci nu vor fi trimise trupe în Ucraina. Prim-ministrul are ultimul cuvânt", a declarat ea pentru CNN.

Le Pen a acordat, joi, un interviu amplu pentru realizatoarea CNN Christiane Amanpour, înainte de votul din turul al doilea al alegerilor parlamentare anticipate din Franța, care se desfășoară pe 7 iulie.

Convocate de președintele Macron după scrutinul european de la 9 iunie, în care RN a adunat cele mai multe voturi, alegerile legislative anticipate au reconfirmat performanța acestui din urmă partid. Extremiștii de dreapta au obținut peste 33% din voturile exprimate la nivel național.

Acest rezultat i-a determinat pe liderii de stânga din Noul Front Popular (cca 28% în primul tur) și pe centriștii lui Macron (21% în primul tur) să încheie înțelegeri de retragere a propriilor candidați, pentru a evita divizarea voturilor și pentru a-i favoriza pe cei mai bine plasați competitori ai lor să-i învingă pe contracandidații RN în circumscripțiile rămase nealocate după 30 iunie.

În discuția cu CNN, Marine Le Pen l-a criticat pe atacantul-vedetă al echipei naționale de fotbal, Kylian Mbappé. Ea a refuzat eliminarea din competiția electorală a candidaților din partidul său care sunt acuzați de rasism și a insistat că va avea loc o schimbare radicală a nivelului de sprijin al Franței pentru Ucraina, dacă RN va forma noul guvern.

Reacția la adresa lui Mbappé - a cărui familie provine din Algeria și Camerun - vine după ce acesta a catalogat rezultatele alegerilor europene și primul tur al legislativelor din țara sa drept "catastrofale".

Atacantul s-a alăturat unei galerii de celebrități franceze care au făcut apel la alegători să se mobilizeze pentru împiedica accederea extremiștilor de dreapta la putere.

"Există o urgență. Nu putem lăsa țara noastră în mâinile acestor oameni. Am văzut rezultatele (din primul tur) și sunt catastrofale", a spus joi, Mbappé.

Le Pen: "Mbappé nu e reprezentativ pentru francezii care provin dintre migranți"

Marine Le Pen a respins comentariile fotbalistului și a sugerat că acesta, în virtutea faimei și averii acumulate, este nereprezentativ.

"Francezii s-au săturat să li se spună cum să voteze. Mbappé nu-i reprezintă pe francezii cu trecut migraționist. Mult mai mulți dintre aceștia trăiesc cu salariul minim și nu își permit locuința și utilitățile pe care și le permit oameni precum Mbappé", a spus Le Pen pentru CNN.

Sondajele arată că "Adunarea Națională" va obține cel mai mare număr de mandate din cele 577 ale Camerei inferioare a Parlamentului Francez după turul 2 din 7 iulie.

Chiar dacă partidul lui Le Pen nu va obține majoritatea absolută de 289 de deputați, este posibil ca președintele Macron să mandateze partidul câștigător al alegerilor cu sarcina de a nominaliza prim-ministrul și de a forma noul guvern.

Jordan Bardella, tânărul discipol al lui Le Pen și lider al RN, a declarat anterior că va accepta funcția de prim-ministru doar dacă formațiunea sa va câștiga cu o marjă suficient de mare.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close