Sondajele sugerează că liderul extremei drepte franceze Marine Le Pen este mai aproape ca niciodată de câștigarea președinției. Însă un proces care începe luni i-ar putea compromite viitorul politic, notează Politico.
Le Pen, partidul său, Adunarea Națională, și alte 26 de persoane - inclusiv actuali și foști parlamentari francezi și europarlamentari - sunt acuzați de deturnare de fonduri ale Parlamentului European prin ceea ce procurorii au numit un „sistem” de atribuire a contractelor de asistenți parlamentari unor persoane care lucrau mai degrabă la operațiunile partidului decât la afacerile Uniunii Europene, încălcând astfel normele UE. Presupusa schemă a avut loc între 2004 și 2016.
Le Pen a negat în mod repetat orice infracțiune.
Miza este enormă pentru candidata de trei ori la președinție. Dacă va fi găsită vinovată în urma procesului de două luni, ar putea primi o pedeapsă maximă de 10 ani după gratii și o amendă de până la 1 milion de euro. Deși o pedeapsă cu închisoarea de o asemenea durată este puțin probabilă, ea riscă, de asemenea, o interdicție de cinci ani de a candida pentru o funcție publică, ceea ce ar împiedica-o să candideze la alegerile prezidențiale din 2027.
Le Pen a declarat deja că intenționează să candideze la acea competiție. Un sondaj recent a arătat că, dacă alegerile prezidențiale ar avea loc astăzi, Le Pen ar putea obține până la 40% din voturi în primul tur, în funcție de cine ar candida împotriva ei. Le Pen a obținut puțin peste 23% în ultima cursă prezidențială și a pierdut turul doi cu 41% din voturi.
Procurorii au declarat într-o declarație că au fost informați de Parlamentul European că Raliul Național a cheltuit milioane de euro pe an pe asistenți parlamentari, dintre care majoritatea au deținut poziții-cheie în cadrul partidului.
„Avocații Parlamentului European consideră că, în acest caz, Parlamentul a suferit atât daune financiare, cât și de reputație”, a declarat serviciul de presă al Parlamentului într-o declarație pentru POLITICO.
Sunt implicate și alte figuri importante ale extremei drepte franceze, inclusiv Jean-Marie Le Pen, fondatorul partidului și tatăl lui Marine, precum și alți oficiali aleși, cum ar fi Louis Aliot, primarul orașului Perpignan din sudul Franței și fostul partener de viață al lui Marine Le Pen.
Jean-Marie, în vârstă de 96 de ani, va lipsi de la proces și a fost plasat sub protecție juridică din cauza sănătății sale în declin.