Marine Le Pen, șefa de facto a formațiunii de extremă dreapta Rassemblement National, RN, estimează că partidul său va câștiga majoritatea absolută a mandatelor din Camera inferioară a Parlamentului francez după alegerile legislative din 30 iunie și 7 iulie, scrie The Guardian.
Le Pen a adăugat că RN va forma un guvern după alegeri și va prelua cel puțin o parte dintre prerogativele decizionale cu privire la Apărare și la forțele armate naționale, inclusiv cele care vizează Ucraina.
Constituția Franței prevede că președintele Republicii este șeful forțelor armate și prezidează comitetele de apărare națională ale țării. Aceeași lege spune că prim-ministrul este "responsabil cu apărarea națională".
Rolul constituțional exact al premierului lasă loc la interpretări, notează publicația citată.
Emmanuel Macron va rămâne președinte după alegerile legislative anticipate, dar sondajele preelectorale arată că se va confrunta cu un parlament deosebit de ostil, dominat de două blocuri radicale: RN și alianța de stânga Noul Front Popular.
Partidul de extremă dreapta al lui Le Pen ar urma să fie cea mai mare forță din noul legislativ francez, a cărui Cameră inferioară, Adunarea Națională, are 577 de mandate.
Marine Le Pen: Macron nu va avea de ales
Într-un interviu acordat ziarului local Le Telegramme de Brest și semnalat de The Guardian, Marine Le Pen a declarat că lui Emmanuel Macron nu-i va rămâne decât să îl numească pe protejatul ei, Jordan Bardella, în vârstă de 28 de ani, în funcția de prim-ministru.
Macron "nu va avea de ales", iar Bardella "va avea un mandat din partea poporului francez", a anticipat Le Pen.
Liderul RN are 28 de ani și zero experiență guvernamentală. El va încerca să nu-i fie "ostil" lui Macron, susține cea care i-a fost și îi este mentor politic lui Bardella.
"Jordan nu are intenția de a se lupta cu (Macron), dar liniile sale roșii sunt clare", a adăugat ea. "Liniile roșii" au fost parțial definite de însuși Bardella în mai multe declarații publice: Franța nu va livra Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune și nici nu va trimite trupe în țara invadată de Rusia.
Potrivit lui Marine Le Pen, funcția de comandant-șef al forțelor armate ale Franței "este un titlu onorific pentru președinte, deoarece prim-ministrul este cel care ține frâiele" bugetului.
"În ceea ce privește Ucraina, președintele nu va putea trimite trupe", a reiterat ea.
Francois Bayrou, șeful unui partid aliat al liderului de la Elysee, a replicat că interpretarea dată de Le Pen legii fundamentale a statului reprezintă o "provocare profundă la adresa Constituției".
Macron nu este sprijinit de SUA în demersul de a trimite trupe în Ucraina
Ideea desfășurării de trupe occidentale în Ucraina a fost avansată în luna martie de președintele francez, care a insistat că democrațiile vestice nu trebuie să dea niciun semn de slăbiciune în fața Rusiei. Macron a reluat ulterior această idee.
Statele Unite și mai mulți aliați occidentali s-au distanțat de președintele francez, anunțând că nu intenționează să trimită trupe terestre în Ucraina.
Prezent la summitul Consiliului european la Bruxelles, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a declarat încrezător că următorul guvern francez va "continua să sprijine" țara sa și va rămâne în afara influenței Moscovei, indiferent de componența sa.