Antena 3 CNN Externe Marine Le Pen, în vizorul Parchetului din Paris. S-a deschis anchetă pentru o presupusă finanțare ilegală a campaniei sale prezidențiale din 2022

Marine Le Pen, în vizorul Parchetului din Paris. S-a deschis anchetă pentru o presupusă finanțare ilegală a campaniei sale prezidențiale din 2022

marine le pen profimedia
Lidera extremei drepte franceze Marine Le Pen. Foto: Profimedia Images
de Andreea Ştefan    |    09 Iul 2024   •   11:43

Parchetul din Paris a deschis recent o anchetă judiciară cu privire la suspiciuni de finanțare ilicită a campaniei lui Marine Le Pen în timpul alegerilor prezidențiale din 2022, potrivit surselor BFMTV.

Partidul lui Jordan Bardella este în vizorul parchetului din Paris, a aflat BFMTV din surse concordante. Potrivit sursei citate, o anchetă judiciară privind suspiciuni de finanțare ilicită a campaniei lui Marine Le Pen în timpul alegerilor prezidențiale din 2022 a fost deschisă foarte recent.

O decizie luată în urma unui raport din aprilie anul trecut al Comisiei Naționale pentru Conturi de Campanie și Finanțare Politică (CNCCFP).

Rapoarte pentru mai mulți candidați

În timpul fiecărei alegeri, candidaților le este interzis să depășească o limită de cheltuieli stabilită prin lege. Prin urmare, CNCCFP examinează, cu facturi justificative, conturile de campanie ale fiecărui candidat pentru a vedea dacă au respectat limitele.

Dacă candidații au respectat regulile, statul le rambursează o parte din aceste cheltuieli de campanie. În schimb, în cazul în care candidații nu au respectat normele, CNCCFP poate „reforma" contul de campanie, poate reduce rambursarea acordată de stat și, dacă este necesar, poate sesiza instanțele judecătorești pentru a efectua o anchetă.

Pe această bază, CNCCFP a transmis Parchetului din Paris, în temeiul articolului 40, un raport privind contul de campanie al lui Marine Le Pen în timpul alegerilor prezidențiale din 2022.

Întrebată în urmă cu câteva săptămâni de BFMTV, Comisia a recunoscut că raportează „destul de frecvent" parchetelor, în special parchetului din Paris, fapte susceptibile de a constitui infracțiuni penale. 

Astfel, potrivit informațiilor BFMTV, Marine Le Pen nu este singurul candidat la alegerile prezidențiale din 2022 care a făcut obiectul unui raport al CNCCFP. Însă acesta a declanșat foarte recent deschiderea unei anchete judiciare.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close