Antena 3 CNN Externe Marina Ovsiannikova, interviu pentru presa occidentală, după protestul în direct: ”Sunt extrem de îngrijorată pentru siguranța mea”

Marina Ovsiannikova, interviu pentru presa occidentală, după protestul în direct: ”Sunt extrem de îngrijorată pentru siguranța mea”

Cerasela Stafie
2 minute de citit Publicat la 18:35 16 Mar 2022 Modificat la 18:35 16 Mar 2022
Marina Ovsiannikova
Marina Ovsiannikova, interviu pentru presa occidentală, după protestul în direct: ”Sunt extrem de îngrijorată pentru siguranța mea” Sursa foto: Twitter/ UkrianeWarReports

Este primul interviu televizat al Marinei Ovsiannikova de la protestul de luni. Junalista a vorbit cu Reuters și a spus că imaginile îngrozitoare din Ucraina i-au zguduit propriile amintiri din copilărie, din vremea în care locuia în Cecenia, regiunea de sud sfâșiată de război după destrămarea Uniunii Sovietice.

”Nu mă simt un erou... Știi, chiar vreau să simt că acest sacrificiu nu a fost în zadar și că oamenii vor deschide ochii”, a declarat ea.

”Cred în ceea ce am făcut, dar acum înțeleg amploarea problemelor cu care va trebui să mă confrunt și, desigur, sunt extrem de îngrijorată pentru siguranța mea”, a adăugat.

Mii de ruși au fost reținuți pentru că au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva războiului, dar Ovsyannikova a mers mai departe, ridicând un panou anti-propagandă și strigând lozinci împotriva războiului, în direct, în spatele unui prezentator, la știrile din prime time.

Televiziunea de stat este o platformă vitală pentru Kremlin, care prezintă invazia ca pe o ”operație militară specială” esențială pentru a preveni ceea ce spune că este genocid împotriva vorbitorilor de limbă rusă. Ucraina și Occidentul resping această justificare ca fiind un pretext fals pentru o invazie a unei țări suverane.

”Cel mai rău este că atunci când oamenii din cele două țări vorbesc între ei, există întotdeauna un conflict pentru că mass-media și propaganda ne-au despărțit și ne-au pus pe părți opuse ale baricadelor”, a spus Ovsyannikova. Femeia de 43 de ani, al cărei tată era ucrainean, a spus că nu are de gând să părăsească Rusia.

Ea a declarat pentru Reuters că a fost ținută peste noapte într-o secție de poliție și interogată și nu a avut acces la un avocat până în după-amiaza următoare, când a fost dusă în fața judecătorilor și a amendată cu 30.000 de ruble (280 de dolari).

Kremlinul a denunțat actul ei de protest ca fiind ”huliganism”. Reuters a înaintat miercuri o cerere scrisă pentru a cere Ministerului de Interne informații suplimentare cu privire la cazul ei și dacă procedurile judiciare au fost închise.

Cazul ei a stârnit temeri că ar putea fi urmărită penal în temeiul unei noi legislații care incriminează acțiunile care discreditează armata rusă cu o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare.

Ovsyannikova, mamă a doi copii de 11 și 17 ani, a spus că speră că nu va fi acuzată penal. ”Dacă voi ajunge să fac închisoare pentru ceea ce cred, atunci sper să fie o pedeapsă minimă”, a spus ea.

Amintirile din Cenenia

”Războiul din Ucraina a fost ca un declanșator pentru mine. Imaginile foarte vii din copilăria mea în Cecenia au revenit. Am înțeles... Am putut simți prin ce trec acei nefericiți din Ucraina", a spus ea.

În copilărie, jurnalista a locuit în Grozny, Cecenia, și își amintește că și-a adunat lucrurile și a trebuit să plece brusc, în 1991. În regiunea din sudul Rusiei, armata rusă a purtat două războaie pentru a înlătura o mișcare separatistă și islamistă.

”Au fost bombardamente, aveam 12 ani, ne-am adunat lucrurile și am plecat”, a spus ea.

Ovsyannikova s-a gândit mai întâi să meargă într-o piață din apropierea Kremlinului pentru a protesta, dar a concluzionat că ar avea mai puțin efect. Aceasta dorește nu doar să protesteze împotriva războiului, ci și să trimită un mesaj direct rușilor:

„Nu fiți astfel de zombi; nu ascultați propaganda asta; învățați cum să analizați informațiile; învățați să găsiți alte surse de informații - nu doar televiziunea de stat rusă”, a subliniat femeia.

×
x close