Statele Unite, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China şi-au exprimat sprijinul pentru a face din Orientul Mijlociu o zonă fără arme nucleare, ceea ce ar forţa în cele din urmă Israel să renunţe la orice armă atomică pe care le-ar deţine.
Iniţiativa, cuprinsă într-o declaraţie comună, reflectă preocuparea SUA de a obţine sprijinul arab pentru sancţiuni contra Iranului pentru programul său nuclear prin oferirea de concesiuni ce vizează aliatul său Israel, dar Washington declară că zona nu poate fi încă stabilită.
"Suntem angajaţi pentru o implementare deplină a rezoluţiei Pactului de Nonproliferare- NPT din 1995 pe Orientul Mijlociu şi sprijinim toate eforturile în acest sens," arată cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate într-un comunicat.
Rezoluţia din 1995 cere crearea în Orientul Mijlociu a unei zone fără arme nucleare. Statul evreu nu a confirmat sau negat niciodată dacă are arme nucleare.
"Suntem pregătiţi să analizăm toate propunerile relevante în cursul conferinţei de revizuire a NPT pentru a ajunge la o decizie comună menită a face paşi concreţi în această direcţie" .
Sprijinul SUA pentru o asemenea idee ar putea fi prost primit de Israel, care susţine că ar putea analiza aceasta după ce există pace în Orientul Mijlociu.
Diplomaţii arată însă că statele arabe fac mnari presiuni pe acest subiect în schimbul sprijinulului lor pentru efortul american de a opri programul nuclear iranian.
Egipt, care prezidează puternicul bloc de 118 state emergente non-aliniate, a prezentat o propunere celor 189 de ţări semnatare a tratatului în care cere o conferinţă, până anul viitor, pentru eliminarea armelor nucleare din Orientul Mijlociu, la care să participe toate ţările din regiune.
Fără a numi unele state, declaraţia cere statelor din afara NPT să se alăture tratatului. Israel, ca şi statele nucleare India şi Pakistan, nu au semnat niciodată tratatul, dar se crede că are un arsenal nuclear apreciabil.
Antena3.ro