Preşedintele Partidului Democrat din R.Moldova (PDM), Marian Lupu, propune o soluţie de compromis în cazul limbii oficiale a ţării, prin menţinerea limbii moldoveneşti în Constituţie, cu precizarea că româna şi moldoveneasca sunt "identice", relatează site-ul Deutsche Welle.
"Eu cred că o variantă prielnică ar fi următoarea: Menţinem Ťlimba moldoveneascăť în Constituţie, dar scriem în paranteze că ea este identică cu limba română. Recunoaştem că este vorba de aceeaşi limbă. Din punct de vedere ştiinţific, denumirea limbii este româna, dar există şi aspectul politic. Este vorba de statalitatea Moldovei şi de dorinţa unei părţi a societăţii de a numi aceasta limbă Ťmoldoveneascăť", a declarat Marian Lupu.
"Cred că în problema limbii trebuie să evităm orice risc de divizare a societăţii şi să încercăm să combinăm adevărul ştiinţific cu aspectele politice, ca să coagulăm societatea în jurul ideii de Ťstatalitateť. Cred că acum, categoric, nu trebuie sa atingem chestiunea limbii şi aceasta va fi poziţia Partidul Democrat în cadrul discuţiilor din Alianţă", a continuat Lupu, citat de Mediafax.
Potrivit liderului Partidului Liberal din Republica Moldova (PLM), Mihai Ghimpu, preşedinte al Parlamentului şi preşedinte interimar al Republicii Moldova, Constituţia ar trebui să se adapteze prevederilor Declaraţiei de Independenţă a ţării, care menţionează că "limba oficială în Republica Moldova este limba română". "Eu cred că trebuie să tragem linie şi să ne asumăm curajul", a apreciat Ghimpu.
Liderul Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM), premierul Vlad Filat, susţine iniţiativa de oficializare a limbii române în Republica Moldova: "Este o modificare necesară. De fapt este o decizie firească pe care trebuie să o realizăm", a precizat el. Filat a recunoscut însă că deocamdată nu există o poziţie univocă pe această temă, dar s-a arătat încrezător că ea va fi găsită pe viitor. "Vom ajunge să avem o poziţie consolidată a Alianţei. Vom discuta în interior şi vom veni cu o poziţie consolidată", a afirmat Filat.
Şi Alianţa Moldova Noastră (AMN) sprijină oficializarea limbii române în Republica Moldova. Prim-vicepreşedintele AMN, Victor Osipov, a declarat: "Limba pe care o vorbim este româna. Poziţia AMN nu poate fi alta şi nu trezeşte nici un dubiu".
Antena3.ro