În urma unui experiment, oamenii de știință au descoperit că natura ar fi avut un rol important în procesul de creare a Sfinxului.
Cercetătorii susțin că marele monument ar fi fost creat în timp, prin procese naturale, iar oamenii doar i-au dat o formă clară.
"Descoperirile noastre oferă o posibilă origine a Sfinxului, care arată că ar fi fost creat prin eroziune. Experimentele noastre au arătat că, în mod surprinzător, formele asemănătoare Sfinxului pot, de fapt, să provină din materiale erodate”, explică Leif Ristroph, profesor asociat la NYU.
Experimentul cercetătorilor a presupus utilizarea unor movile de lut moale, cu un material mai dur încorporat în interior, imitând terenul din nord-estul Egiptului, unde se află Marele Sfinx.
Citește și: Românii, pe lista principalilor cumpărători de case în Ungaria. Prețurile cu care se vând locuințele
Ulterior, au spălat aceste formațiuni cu un jet puternic de apă, pentru a reproduce vântul care l-a sculptat și remodelat pe cel original, ajungând, în cele din urmă, la o formațiune asemănătoare Sfinxului.
"Rezultatele noastre oferă o teorie simplă a originii Sfinxului. Există astfel de forme peste tot în lume și oferă dovezi în plus că această teorie poate fi cea corectă”, au mai explicat cercetătorii.
Marele Sfinx de la Giza este o statuie gigantică din calcar, înfățisând un leu cu cap de om.
Chipul Sfinxului este asociat cu faraonul Khafra, iar monumentul măsoară 73 de metri în lungime, 20 de metri în înălțime și 19 metri în lățime, potrivit Sky News.