Marea Britanie va interzice țigările electronice de unică folosință. Guvernul îşi argumentează decizia spunând că este o chestiune de sănătate dar şi care priveşte sistemul medical.
Se estimează că la nivel național, patologiile care pot fi prevenite cu un stil de viață sănătos reprezintă 40% din cazurile clinice, care altfel riscă să devină 60%.
Din iunie 2025, Regatul Unit va interzice țigările electronice de unică folosință. Acest lucru a fost confirmat de guvernul prim-ministrului laburist Keir Starmer, catalogat deja de tabloide și de ziarele de dreapta drept un alt fanatic al "nanny state", adică "statul dădacă" care, potrivit criticilor săi, "limitează puternic libertățile personale" .
În schimb, pentru executivul Starmer este o altă mișcare necesară pentru sănătatea populației și mai presus de toate pentru a proteja conturile de sănătate publică, care sunt de multă vreme în criză din cauza reducerilor realizate de recentele guverne conservatoare, a birocrației, a finanțării slabe și a listelor de aşteptare foarte lungi, relatează La Repubblica.
În prezent, povara patologiilor care pot fi prevenite cu un stil de viață sănătos și mai puțin gras constituie 40% din cazurile clinice tratate de asistența medicală națională. Și conform unei estimări guvernamentale, acestea ar putea ajunge la 60% până în 2040.
Iar fumatul se încadrează în această categorie. Așadar, Starmer și ministrul sănătății, Wes Streeting, au confirmat două măsuri cheie decise de conservatori înainte de alegerile din iulie și care vor fi acum transformate în lege. În primul rând, interzicerea totală a fumatului pentru generațiile născute după 2009, ţigările devenind practic ilegale pentru cei care sunt amajori de curând și deci, pe termen lung, pentru întreaga populație Și acum, se vor interzice şi țigările electronice de unică folosință cu arome, îndrăgite de mulți adolescenți deși prin lege au voie să le folosească doar cei peste 18 ani, care vor intra în vigoare din iunie anul viitor în Anglia și Țara Galilor.
Un studiu de acum câteva săptămâni a remarcat cum, în Regatul Unit, unul din șapte tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani a utilizat vape-uri de unică folosință, fără să fi avut vreodată experiență anterioară cu tutun și țigări convenționale. Potrivit Ministerului Britanic pentru Mediu, utilizarea așa-numitului "vaping" a explodat recent în Anglia, cu 400% din 2012 până în 2023, 9% din populația britanică cumpărând sau utilizând în prezent aceste produse.
După cum ne amintește BBC, nu este încă clar dacă țigările electronice sunt la fel de dăunătoare ca cele convenționale. Dar cu siguranță sunt mai ieftine și mult mai poluante, din cauza acidului de baterie, litiu și mercur pe care le conțin. Potrivit Departamentului pentru Mediu, aproximativ cinci milioane de țigări electronice de unică folosință au fost aruncate la coș pe săptămână în Marea Britanie anul trecut.
Noua Zeelandă, Coreea de Sud, India, Brazilia și Australia au aprobat deja numeroase restricții împotriva folosirii țigărilor de unică folosință, iar Irlanda și Belgia se gândesc să facă același lucru.