Antena 3 CNN Externe Marea Britanie va continua să plătească despăgubiri victimelor „sângelui infectat” cu HIV și Hepatita C

Marea Britanie va continua să plătească despăgubiri victimelor „sângelui infectat” cu HIV și Hepatita C

BeFunky-collage - 2024-08-16T104800.829
Transfuzie de sânge / sursă foto: Getty Images
de Roxana Mihăiescu    |    16 Aug 2024   •   10:48

Marea Britanie a anunțat că va continua să plătească despăgubiri victimelor „sângelui infectat” cu HIV și Hepatita C, scrie BBC.

În luna mai a acestui an, Marea Britanie a anunțat că va cheltui peste 10 miliarde de lire sterline pentru a despăgubi mii de persoane care au fost tratate cu sânge contaminat cu HIV sau hepatită C în anii 1970 și 1980.

Sângele și produsele din sânge, dintre care unele au fost importate din Statele Unite, au fost administrate persoanelor care aveau nevoie de transfuzii sau ca tratament pentru hemofilie.

Scandalul sângelui infectat este considerat drept unul dintre cele mai grave dezastre în materie de tratament din istoria Serviciului Național de Sănătate.

Victimele și familiile acestora s-au temut că plățile ar putea fi amânate, din cauza alegerilor. 

Acum, miniștrii au declarat că doresc să continue cât mai repede posibil.

Regulamentele vor fi adoptate înainte de 24 august pentru a permite efectuarea primelor plăți până la sfârșitul anului.

Despăgubirile datorate sunt evaluate în funcție de cinci criterii 

Guvernul a anunțat că aceste compensații care vor fi acordate vor varia în funcție de situația fiecărui caz, iar în unele situații ar putea depăși 2 milioane de lire sterline.

Valoarea acestor despăgubiri va fi stabilită pe baza a cinci factori esențiali: prejudiciul fizic și psihologic, impactul social al stigmatizării și izolării, afectarea independenței și a vieții private, costurile pentru îngrijire și pierderile financiare suferite.

Primele plăți vor fi direcționate către cei care au fost afectați direct de aceste infecții. De asemenea, și membrii familiilor sau persoanele apropiate celor infectați vor putea primi despăgubiri, însă acest proces va începe abia anul viitor.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close