Antena 3 CNN Externe Marea Britanie și Republica Moldova semnează un pact pentru contracararea agresiunii Rusiei. "Un partener vital pentru Regatul Unit"

Marea Britanie și Republica Moldova semnează un pact pentru contracararea agresiunii Rusiei. "Un partener vital pentru Regatul Unit"

A.I.
1 minut de citit Publicat la 18:50 20 Noi 2024 Modificat la 07:49 21 Noi 2024
David Lammy Maia Sandu
Ministrul britanic al Apărării, David Lammy, s-a întâlnit cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la Chișinău, miercuri, 20 noiembrie 2024. Sursă foto: X@DavidLammy

Marea Britanie și Republica Moldova au lansat, miercuri, un nou parteneriat de apărare și securitate, în replică la amenințările din partea Rusiei.

Anunțul a fost făcut de guvernul britanic, inițiativa fiind prezentată publicului în timp ce ministrul de Externe de la Londra, David Lammy, vizita capitala Moldovei.

Lammy a precizat că pactul de apărare vizează „consolidarea cooperării extinse dintre cele două țări și întărirea rezilienței Republicii Moldova împotriva amenințărilor externe”.

„Republica Moldova este un partener de securitate vital pentru Regatul Unit, motiv pentru care, pentru a consolida reziliența lor împotriva agresiunii rusești și pentru a menține străzile britanice în siguranță, aprofundez cooperarea privind migrația ilegală și lansez un nou parteneriat de Apărare și Securitate”, a declarat Lammy.

Ulterior, el a publicat pe X o fotografie alături de președinta Maia Sandu, cu următoarea explicație:

Nu vom sta deoparte în timp ce Kremlinul încearcă să submineze democrația, stabilitatea și securitatea în întreaga Europă. Astăzi m-am întâlnit cu Maia Sandu pentru a discuta despre modul în care putem aborda amenințările hibride rusești și, în mod esențial, pentru a proteja o Moldovă puternică, modernă și europeană.

Republica Moldova este expusă unui risc de securitate crescut, de când Rusia și-a lansat invazia în Ucraina în februarie 2022. Războiul a forțat milioane de civili ucraineni să își abandoneze casele și să se refugieze inclusiv în această țară vecină.

Potrivit situației evaluate de britanici, peste 50.000 de copii ucraineni trăiesc în prezent în Republica Moldova.

La începutul acestei luni, președintele proeuropean al țării, Maia Sandu, a câștigat turul doi prezidențial și realegerea în funcția supremă, în fața contracandidatului pro-rus Alexandr Stoianoglo, după un vot tensionat, marcat de acuzații privind ingerința Moscovei.

Turul final al prezidențialelor din Republica Moldova a avut loc la două săptămâni după un referendum în care cetățenii au votat în favoarea aderării țării lor la UE.

×
x close