Antena 3 CNN Externe Marea Britanie se obligă să apere Suedia și Finlanda dacă sunt atacate, chiar dacă nu sunt încă în NATO

Marea Britanie se obligă să apere Suedia și Finlanda dacă sunt atacate, chiar dacă nu sunt încă în NATO

Alexandra Ionescu
1 minut de citit Publicat la 19:21 11 Mai 2022 Modificat la 19:21 11 Mai 2022
pjimage (15)
Sursa foto: Getty Images

Suedia și Finlanda se gândesc dacă să se alăture NATO după invazia Rusiei din Ucraina din 24 februarie. Ulterior, Johnson este de așteptat să își asume un angajament similar de apărare față de Finlanda, unde se va întâlni cu președintele Sauli Niinisto.

Acordul va „întări apărarea nordului Europei, în fața amenințărilor reînnoite”, a spus Johnson într-un comunicat, adăugând că „este un simbol al asigurării veșnice dintre națiunile noastre”.

„Acesta nu este un acord pe termen scurt, ci un angajament de lungă durată de a consolida legăturile militare și stabilitatea globală și de a întări apărarea Europei pentru generațiile viitoare”, a spus Johnson în declarație, potrivit AP.

Finlanda are o graniță terestră de 1.340 de kilometri cu Rusia.

Kremlinul a avertizat cu privire la „repercusiuni militare și politice” dacă Suedia și Finlanda decid să adere la NATO. Andersson a spus că Rusia își va spori „prezența militară în această regiune dacă Suedia și, sau, Finlanda vor cere asta”.

În cazul în care se aplică, va exista o perioadă intermediară care va dura de la momentul în care cererea a fost înaintată până când toate cele 30 de parlamente ale statelor membre NATO au ratificat-o. Se așteaptă ca cele două țări nordice să își anunțe pozițiile cu privire la aderarea la NATO în zilele următoare.

„Dacă Finlanda face acest pas istoric, este pentru securitatea propriilor noștri cetățeni”, a declarat prim-ministrul finlandez Sanna Marin într-o conferință de presă după discuțiile cu prim-ministrul japonez Fumio Kishida miercuri la Tokyo. „Aderarea la NATO va consolida întreaga comunitate internațională care susține valori comune.”

Marea Britanie este deja prezentă în zonele Mării Baltice cu Joint Expeditionary Force, care este formată din 10 națiuni nord-europene: Regatul Unit, Suedia, Finlanda, Danemarca, Estonia, Islanda, Letonia, Lituania, Țările de Jos și Norvegia.
 

×
x close