Antena 3 CNN Externe Marea Britanie se apropie de Uniunea Europeană, cu binecuvântarea Statelor Unite ale Americii

Marea Britanie se apropie de Uniunea Europeană, cu binecuvântarea Statelor Unite ale Americii

Starmer si Biden  Zuma
Premierul britanic Keir Starmer și președintele american Joe Biden la Casa Albă, 10 iulie 2024. Susă foto: hepta / Zuma Press
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Iul 2024   •   07:00

Președintele american Joe Biden i-a oferit cadoul perfect lui Keir Starmer, cu ocazia vizitei noului premier britanic la Casa Albă, relatează Politico.

Starmer s-a asigurat de sprijinul președintelui SUA pentru planul său de a apropia Marea Britanie de Uniunea Europeană după Brexit.

"Vă văd, cumva, ca pe un nod care leagă alianța transatlantică. Cu cât sunteți mai aproape de Europa, cu atât sunteți mai implicați”, a spus Biden la începutul primei sale întâlniri cu liderul laburist.

Un purtător de cuvânt al guvernului de la Londra a subliniat, la rândul său, că "președintele (SUA) a salutat comentariile recente ale premierului Starmer privind stabilirea unor relații mai strânse cu omologii noștri europeni".

Noul premier laburist vrea să reseteze relația cu UE

Este cunoscută intenția lui Keir Starmer de a reorienta Regatul Unit spre o poziție eurocentrică - inclusiv printr-o mai mare cooperare în domeniul apărării și printr-o renegociere a acordului comercial legat de Brexit, încheiat în mandatul lui Boris Johnson.

Dar ritmul rapid în care noul prim-ministru se îndreaptă spre acest obiectiv este surprinzător, comentează Politico.

Pe când era în opoziție, Starmer s-a ferit adesea să vorbească despre Brexit sau despre viitoarea relație a Regatului Unit cu UE, mărginindu-se să spună doar că un viitor guvern al său nu va reintra pe piața unică sau în uniunea vamală a blocului comunitar.

Starmer nu a vrut să facă din candidatura sa electorală o dispută cu privire la Brexit și a fost discret în privința cererilor sale din trecut cu privire la un al doilea referendum privind poziția Marii Britanii în raport cu UE.

Ajuns între timp la putere, Starmer transformă planul său de a apropia Regatul Unit de UE într-un obiectiv principal de politică externă.

La summitul de la Washington, el a spus că hotărât să reseteze relația Marii Britanii cu Europa.

"Marea Britanie s-a întors, cu încrederea că dorim să ne jucăm rolul pe scena mondială", a declarat el, folosit o expresie similară celei utilizate de Joe Biden atunci când și-a început mandatul de președinte ("America is back", "America s-a întors", n.r.)

Un congresman democrat, vorbind sub condiția anonimatului, a declarat că acest tip de politică externă va apropia Regatul Unit de Statele Unite, atâta timp cât Joe Biden rămâne la Casa Albă.

Keir Starmer a început discuțiile privind un pact de apărare Marea Britanie - Uniunea Europeană

În fruntea agendei guvernului Starmer cu privire la Europa este semnarea unui pact de apărare Regatul Unit - UE.

Un astfel de pact ar veni pe fondul solicitărilor de pe ambele maluri ale Atlanticului ca flancul european al NATO să fie mai autonom.

Keir Starmer a declarat că discuțiile cu lideri europeni asupra pactului de apărare au început în timpul summitului NATO și vor continua la Comunitatea Politică Europeană, un eveniment programat săptămâna viitoare, în Anglia.

Potrivit premierului laburist, pactul va fi "complementar" cu NATO.

"NATO este, încă, piatra de temelie a apărării în Europa, iar abordarea noastră cu privire la apărare a pus întotdeauna NATO pe primul loc", a spus Starmer.

Cât privește obiectivele economice și comerciale, Regatul Unit ar putea afla că proiectele sale mai largi sunt greu de atins, estimează Politico.

Eforturile de a atenua barierele comerciale prin reducerea controalelor asupra comerțului cu mărfuri între Regatul Unit și țările Uniunii Europene se anunță deosebit de dificile, apreciază sursa citată.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close