"Singurul lucru care poate face regimul (de la Teheran) să se mişte este ca acesta să vadă sau să resimtă o ameninţare existenţială", apreciază Hammond.
"Dacă intensitatea presiunii economice începe să se traducă prin perturbări şi manifestaţii pe străzile din Teheran care ar putea ameninţa regimul, atunci acesta ar putea să îşi schimbe atitudinea", adaugă ministru, afirmând că sancţiunile nu au ca obiectiv schimbarea regimului.
Regimul iranian "începe să se fisureze" în ceea ce priveşte problema nucleară, potrivit lui Hammond.
Occidentalii şi Israelul suspectează Teheranul că vrea să fabrice o bombă atomică sub acoperirea unui program nuclear civil, ceea ce regimul dezminte.
Hammond a făcut aceste declaraţii cu o săptămână înaintea reuniunii miniştrilor de Externe din cadrul UE, din 15 octombrie de la Luxemburg, în cursul căreia Franţa, Germania şi Marea Britanie ar urma să ceară o nouă ofensivă împotriva Iranului în domeniile energetic şi financiar. UE a decretat, începând cu 1 iulie, un embargo total în privinţa importurilor de petrol iranian.
"Nimeni nu vrea să facă poporul iranian să sufere inutil, dar trebuie să se pună capăt acestui proiect nebun de construire a unei bombe", a adăugat el.
În această săptămână, în capitala iraniană au avut loc manifestaţii care au degenerat în confruntări cu forţele de ordine.