Guvernul Marii Britanii a făcut o mişcare neobişnuită pentru un executiv prin publicarea opiniei legale pe care au cerut-o. "Divorţul" Scoţiei de Marea Britanie este urmărit cu mare atenţie de întreaga Europă, unde iniţiativele separatiste sunt tot mai multe şi mai puternice.
Conform textului opiniei legale, redactat de profesorii de drept internaţional, James Crawford, Cambridge University, şi Alan Boyle de la Edinburgh University, Scoţia ar deveni un "stat nou" după separare, astfel că va fi nevoită se renegocieze aproximativ 14.000 de tratate internaţionale, printre care se numără şi apartenenţa la Uniunea Europeană sau calitatea de membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Până la publicarea textului, problema tratatelor internaţionale, în discursul susţinătorilor independenţei, era considerată doar o chestiune tehnică. Opinia legală, însă, arată că Scoţia ar deveni un "stat nou" şi ar fi obligată să pornească de la zero.
În privinţa calităţii de membru în UE, preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a declarat că Scoţia independentă ar trebui să aplice pentru aderare şi ar fi obligată, ca restul noilor membri, să adopte moneda europeană, scenariu deloc agreat printre scoţieni.
Toate evenimentele din Marea Britanie şi modul în care acţionează Scoţia sunt îndeaproape urmărite de restul continentului. Catalanii şi bascii din Spania, flamanzii şi alte comunităţi mai mici din Belgia sunt foarte interesaţi de dezbatere.
Momentul este, de asemenea, important. Uniunea Europeană este şubrezită de dificultăţile economice, iar problemele financiare au readus în actualitate tensiuni mai vechi de pe "bătrânul continent".