Câteva petroliere refuză să descarce încărcătura în Marea Britanie, fiind ?parcate?, unele de câteva luni, în largul coastei Marii Britanii până ce nu cresc preţurile la ţiţei. Întârzierea aduce milioane de euro speculatorilor şi împinge preţurile şi mai sus.
Astfel, 10 vase refuză să intre în porturi până ce preţul nu ajunge la nivelul dorit. Valoarea încărcăturii lor creşte cu circa un milion de lire sterline pe zi, a calculat Daily Mail.
Preţul barilului de petrol a ajuns de la 40 de dolari acum un an la 80 de dolari, iar acesta este aşteptat să meargă şi mai sus în următoarele luni.
Din momentul în care petroliere au ancorat în Golful Lyme, valoarea încărcăturii a ajuns de la 313 milioane la 378 milioane de lire sterline - o creştere de 65 milioane, anume peste un milion de lire pe zi. Un profit de 21 procente pentru simplul fapt că se aşteaptă.
Petrolul pompat de producătorii majori, precum BP, Shell sau Exxon ajunge prin conducte la petroliere care înconjoară apoi globul. De-a lungul călătoriei, ţiţeiul poate fi vândut şi cumpărat diferiţilor comercianţi de pe piaţă, adesea de mai multe ori într-o singură zi.
Preţul plătit la pompă este determinat în mare parte când petrolul ajunge la o rafinărie, de unde durează două luni să ajungă la staţia de benzină. Până la rafinărie însă speculatorii pot profita de modelul capitalist de cerere şi ofertă. Dacă preţul nu este destul de mare, petrolierele pur şi simplu navighează sau ancorează în aşteptarea unei creşteri.
Antena3.ro