Antena 3 CNN Externe Marea Britanie. Londonezii sunt chemaţi să îşi aleagă primarul

Marea Britanie. Londonezii sunt chemaţi să îşi aleagă primarul

Marea Britanie. Londonezii sunt chemaţi să îşi aleagă primarul
16 Apr 2008   •   08:44

Locuitorii capitalei britanice sunt chemaţi să îşi aleagă primarul. După două mandate, actualul primar laburist Ken Livingstone (foto) este întrecut în sondaje de adversarul său conservator, Boris Johnson. Cei doi s-au înfruntat într-o dezbatere televizată, în care au dovedit că lupta politică nu i-a făcut să-şi piardă simţul umorului. Primarul care va fi ales pe 1 mai, la Londra, va răspunde de pregătirea Jocurilor Olimpice din 2012 şi va avea pe mână un buget de 11 miliarde de lire sterline.

Actualul edil, Ken Livingstone, este cunoscut pentru opiniile sale excentrice: el a susţinut, marţi, că toţi locuitorii oraşului ar trebui să înveţe câteva cuvinte în chineză, întrucât turiştii din China sunt cei care aduc cei mai mulţi bani la Londra.

La rândul său, candidatul conservator a recurs la glumele care i-au adus reputaţia de ?bufon? al clasei politice. ?Nu văd niciun motiv pentru ca londonezii să plătească o contribuţie la Agenţia Spaţială Europeană, care, pentru mine, n-ar avea alt rost decât, eventual, să-l trimită cândva pe actualul primar pe orbită?, a spus Boris Johnson.

Dezbaterea s-a concentrat asupra controversatei taxe impuse automobilelor care circulă prin centrul Londrei. Taxa a fost iniţiată de Livingstone, în încercarea de a-i convinge pe localnici să-şi lase maşinile în garaj şi să folosească transportul public. Deşi aflat în pragul alegerilor, primarul nu a ezitat să anunţe că va mări taxa de la 8 la 25 de lire sterline.

Deocamdată, sondajele îi acordă lui Johnson un avans de şase până la opt procente, dar actualul primar pare să recupereze terenul pierdut.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close