Antena 3 CNN Externe Marea Britanie îşi reduce contingentul din Irak

Marea Britanie îşi reduce contingentul din Irak

Marea Britanie îşi reduce contingentul din Irak
08 Oct 2007   •   21:34
3.000 de soldaţi britanici vor fi retraşi din Irak, până în primăvara anului viitor. Anunţul a fost făcut luni de premierul britanic Gordon Brown. În discursul său, premierul a mulţumit mai multor ţări, inclusiv României, pentru rolul jucat în eforturile de stabilizare a Irakului. Anunţul privind retragerea militarilor a coincis cu o manifestaţie amplă, organizată chiar în centrul Londrei, de mii de activişti pentru pace.

Gordon Brown a precizat că reducerea trupelor va avea loc după ce contingentul britanic va preda complet controlul asupra provinciei Basra către forţele de securitate irakiene. Retragerea se va produce în două etape, începând din luna decembrie. În prima fază, numărul trupelor va fi redus de la 5.500 la 4.000.

Brown a anunţat şi că angajaţii irakieni care au lucrat pentru trupele britanice mai mult de un an vor avea posibilitatea să ceară azil în Marea Britanie. În timp ce premierul făcea acest anunţ, o amplă manifestaţie împotriva războiului din Irak se desfăşura în centrul Londrei. Mii de activişti au cerut Guvernului de la Londra să retragă trupele din teatrul de război.

Anunţul lui Brown ar putea schimba atitudinea opiniei publice faţă de şeful guvernului. Premierul şi-a atras critici, după ce a anunţat că nu va convoca alegeri legislative anticipate. Partidul Conservator susţine că şeful cabinetului se teme de ultimele sondaje de opinie, care arată că laburiştii se află pe locul doi în preferinţele electoratului.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close