Antena 3 CNN Externe Marea Britanie îşi înăspreşte legislaţia privind angajarea muncitorilor din afara UE

Marea Britanie îşi înăspreşte legislaţia privind angajarea muncitorilor din afara UE

Marea Britanie îşi înăspreşte legislaţia privind angajarea muncitorilor din afara UE
15 Aug 2008   •   09:21

Companiile britanice care angajează muncitori din afara Uniunii Europene vor avea de plătit, de la sfârşitul acestui an, o taxă cuprinsă între 300 şi 1.000 lire sterline, potrivit noii legislaţii britanice în materie de imigraţie, relatează, vineri, BBC.

În felul acesta se va asigura că în Marea Britanie vor ajunge doar muncitorii de care este nevoie, a explicat Lin Homer, şeful Agenţiei pentru frontiere şi imigraţie din cadrul Ministerului britanic de Interne.

În baza noii reguli, angajatorii care doresc să-şi aducă muncitori calificaţi din alte părţi ale lumii vor trebui să obţină o licenţă specială şi să sponsorizeze costurile de venire în ţară pentru fiecare muncitor în parte. Aceste licenţe costă cel puţin 300 lire sterline - pentru întreprinderile mici şi organizaţiile caritabile - şi fiecare solicitare de sponsorizare va costa alte 170 lire.

De asemenea, muncitorii imigranţi vor fi supuşi unor proceduri noi de testare, pentru a se stabili dacă îndeplinesc punctajul necesar pentru admiterea pe teritoriul Marii Britanii. În baza noului sistem de evaluare cu puncte, potenţialii imigranţi trebuie să demonstreze că dispun de suficiente abilităţi şi calificări pentru a acoperi necesarul de forţă de lucru din economia britanică.

Obţinerea unei licenţe de aducere în ţară a unui muncitor dintr-un stat terţ va dura până la două luni. Totuşi, licenţa poate fi oricând revocată dacă se constată că angajatorul respectiv nu a anunţat autorităţile în materie de imigraţie în legătură cu eventualele încălcări ale legislaţiei în materie de imigrare, precum dispariţia vreunui angajat.

?Sistemul pe bază de puncte este cea mai mare modificare suferită de sistemul imigraţiei în ultima generaţie, prin care se asigură că doar cei cu abilităţile de care avem noi nevoie vor putea să muncească şi să studieze aici, şi nimeni în plus. Companiile beneficiază de pe urma forţei de lucru migrante, însă trebuie să ne ajute să combatem munca la negru şi să asigurăm un sistem ferm dar corect, în acelaşi timp?, a declarat Lin Homer.

Noile măsuri vor intra în vigoare din luna noiembrie, iar angajatorii care doresc să-şi aducă muncitori din afara UE pot începe încă de pe acum să depună aplicaţiile.

De la începutul acestui an, Ministerul de Interne a introdus o amendă pentru companiile care angajează muncitori ilegali, iar până în prezent a aplicat 450 de sancţiuni, fiecare în valoare de până la 10.000 lire sterline. Se estimează că în prezent în Marea Britanie există între 310.000 şi 570.000 de imigranţi ilegali.

Agerpres

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close