Antena 3 CNN Externe Marea Britanie îl atacă dur pe Vladimir Putin: „Patronul unui stat mafiot, un imperiu al corupţiei”

Marea Britanie îl atacă dur pe Vladimir Putin: „Patronul unui stat mafiot, un imperiu al corupţiei”

David Lammy
Ministrul britanic de externe, David Lammy a făcut declaraţiile de la reuniunea ONU de la New York. Foto: Getty Images
de Adrian Dumitru    |    25 Sep 2024   •   13:31

Şeful diplomaţiei britanice a susţinut un discurs extrem de dur la adresa Rusiei şi a dictatorului Vladimir Putin de la tribuna ONU, relatează Politico. David Lammy l-a numit pe Putin „patronul unui stat mafiot” şi l-a comparat cu un „proprietar de sclavi”.

În timpul reuniunii ONU de marţi, de la New York, ministrul britanic de externe l-a atacat dur pe Vladimir Putin şi i-a spus reprezentantului Rusiei la ONU: „Ştim cine sunteţi”. Lammy a invocat practica istorică a sclaviei pentru a o compara cu invazia rusească a Ucrainei, spunând şi că regimul de la Kremlin a „călcat în picioare legea internaţională”.

Invazia pe care aţi pornit-o vă serveşte doar intereselor voastre. Ca să vă extindeţi statul mafiot şi să-l transformaţi într-un imperiu mafiot. Un imperiu construit pe corupţie.

Domnule preşedinte, vă vorbesc nu doar ca britanic, ca londonez, ca ministru de externe. Îi spun reprezentantului rus, care stă pe telefon în timp ce vorbesc, că sunt aici şi ca om de culoare, ai cărui strămoşi au fost aduşi în lanţuri din Africa, ameninţaţi cu arma ca să fie transformaţi în sclavi, ai cărui strămoşi s-au ridicat şi au luptat într-o mare revoltă a celor înrobiţi. Îmi dau seama ce e imperialismul când îl văd”, a declarat Lammy.

Discursul dur al ministrului britanic vine în condiţiile în care Ucraina îşi continuă presiunile intense pentru ca Occidentul să-i permită să folosească armele furnizate pentru lovituri pe teritoriul Rusiei, inclusiv armele britanice Storm Shadows.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, urmează să se întâlnească, joi cu Joe Biden şi cu Kamala Harris, la Washington, pentru a le prezenta acestora planul său de victorie.

Prim-ministrul britanic, Keir Starmer, a declarat, la New York, că folosirea rachetelor cu rază lungă e în discuţie, dar a pus la îndoială importanţa lor.

Vom avea o discuţie despre o mulţime de subiecte şi vom asculta atent ce are de spus preşedintele Zelenski, dar nu cred că planul său de victorie se bazează exclusiv pe rachete cu rază lungă, cred că va fi despre o cale strategică, de mare anvergură a Ucrainei de a găsi o cale să învingă agresiunea rusească”, a spus el.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close