Antena 3 CNN Externe Marea Britanie eliberează sute de celule pentru autorii violențelor "de extremă dreaptă": "Toți vor avea un loc care-i așteaptă"

Marea Britanie eliberează sute de celule pentru autorii violențelor "de extremă dreaptă": "Toți vor avea un loc care-i așteaptă"

proteste violente in marea britanie
Violențe în Marea Britanie, un hotel unde sunt cazați solicitanții de azil a fost devastat. FOTO: Profimedia Images
de Georgiana Marina    |    06 Aug 2024   •   14:30

Peste 500 de locuri vor fi eliberate în penitenciarele britanice pentru ca autorii violențelor din ultimele zile să fie încarcerați, a anunțat guvernul britanic. Peste 6.000 de polițiști specializaţi în menţinerea ordinii publice au fost după ultimele violenţe. Marea Britanie este de peste o săptămână scena unor proteste violente, în urma apelului grupărilor de extrema dreaptă.

Protestele au început după ce trei fetiţe au fost ucise într-un atac cu cuţitul la Southport (nord-vestul Angliei). Primele violenţe au început pe fondul zvonurilor, dezminţite în parte, cu privire la profilul suspectului, prezentat în mod fals ca solicitant de azil de confesiune musulmană. Tânărul de 17 ani s-a născut de fapt la Cardiff, în Ţara Galilor, şi potrivit media britanice, familia sa este de origine rwandeză.

Premierul laburist Keir Starmer a promis condamnări "rapide" pentru autorii violenţelor şi a denunţat "ura de extrema dreaptă".

"Vom face ca toţi cei care vor fi condamnaţi la pedepse cu închisoarea cu executare pentru violenţe şi dezordine să aibă un loc în închisoare, care îi aşteaptă", a declarat marţi dimineaţă la BBC secretarul de stat pentru justiţie, Heidi Alexander.

Guvernul s-a asigurat să fie eliberate locuri care să fie disponibile "în cursul lunii", a explicat ea, menţionând numărul de 567 de locuri, scrie Agerpres.

Potrivit poliţiei, cel puţin 378 de persoane au fost reţinute de la începutul violenţelor acum o săptămână, un număr care se aşteaptă să crească în timp.

La Times Radio, secretarul de stat pentru justiţie a confirmat mobilizarea unui efectiv de 6.000 de poliţişti specializaţi în menţinerea ordinii publice, în completarea anunţului făcut luni de Keir Starmer.

Circa 4.000 dintre aceşti poliţişti au fost mobilizaţi în acest weekend, iar "alţi 2.000 vor fi mobilizaţi săptămâna aceasta", a adăugat ea.

Seara de luni a fost din nou marcată de violenţe, în special la Belfast (Irlanda de Nord), unde au fost mobilizaţi scutieri.

La Plymouth (sud-vestul Angliei), unde 150 de scutieri au fost desfăşuraţi luni seara, şase persoane au fost arestate şi mai mulţi agenţi de poliţie au fost uşor răniţi, potrivit poliţiei.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close