Într-un angajament din 2006, Londra se angajase să reducă numărul de focoase operaţionale la sub 160, aproape jumătate faţă de nivelul anului 1997.
Într-un discurs către diplomaţi şi experţi de politică externă, Brown arăta că s-ar putea merge şi sub această cifră.
?Marea Britanie se va afla în prima linie a unei campanii internaţionale de prevenire a proliferării nucleare şi acceletrate a dezarmării nucleare?, preciza premierul.
Acesta arăta că Londra va găzdui o conferinţă a statelor nucleare recunoscute, în încercarea de a realiza un pla de acţiune înainte de conferinţa Tratatului de Non-Proliferare de anul viitor.
Un scop al planului va fi dezvoltarea unei ?hărţi credibile către dezarmare a tuturor statelor cu arme nucleare?. Iniţiativele lui Brown au fost atent coordonate cu administraţia SUA, care şi-a arătat disponibilitatea de a face concesii în direcţia dezarmării, scrie The Telegraph.
Barack Obama anunţase anterior că va deschide negocierile cu Rusia pentru înlocuirea tratatului de reducere a armelor strategice din 1991. Administraţia Obama a mai anunţat că ia în consideraţie oprirea programului de creare a generaţiei următoare de arme nucleare.
Antena3.ro