Antena 3 CNN Externe Marea Britanie ar putea adopta modelul italian privind expulzarea imigranţilor

Marea Britanie ar putea adopta modelul italian privind expulzarea imigranţilor

Marea Britanie ar putea adopta modelul italian privind expulzarea imigranţilor
06 Noi 2007   •   13:01

Este posibil ca Londra să urmeze exemplul Romei şi să faciliteze expulzarea imigranţilor consideraţi "indezirabili", potrivit unor informaţii apărute marţi în presa britanică. Ministrului britanic pe probleme de imigraţie, Liam Byrne, este suspus unor mari presiuni deoarece nu şi-a respectat promisiunile de a introduce o legislaţie ce permite ''expulzarea automată'' a străinilor care comit infracţiuni grave, scrie Daily Mail. Ministerul de interne britanic a analizat luni seară decretul de lege italian şi răspunsul UE. Comisia Europeană a afirmat că guvernul italian de centru-stânga, al premierului Romano Prodi, este îndreptăţit să expulzeze orice persoană suspectată a fi ''o ameninţare pentru siguranţa publică'' a ţării.

Decretul-lege italian, adoptat ca urmare a nemulţumirii opiniei publice în legătură cu infracţiunile comise în Italia de imigranţi din România, îi permite unui judecător să aprobe şi să semneze un ordin de expulzare în cazul persoanelor despre care poliţia afirmă că reprezintă o ameninţare. Nu sunt necesare dovezi privind existenţa cazierului, nu va fi un proces şi, desigur, nici recurs, notează jurnaliştii de la Daily Mail. Au existat speculaţii conform cărora legea italiană ar fi în contradicţie cu reglementările Uniunii Europene ce garantează libera circulaţie a persoanelor în cadrul UE. Dar, executivul comunitar doar a atenţionat în legătură cu legile care sunt folosite pentru a discrimina vreun popor sau grup etnic.

Oficialii români au semnalat că efectele acestei legi privind expulzarea din Italia a persoanelor indezirabile au determinat o serie de manifestări xenofobe îndreptate către românii din Italia, a căror majoritate lucrează acolo legal.

Jurnaliştii de la Daily Mail au făcut referire la declaraţia premierului român Călin Popescu Tăriceanu privind actele de xenofobie, făcând o confuzie. Deşi în text numele şi funcţia premierului român sunt corecte, alături de fotografia primului ministru, apare funcţia de preşedinte.
Foto: Daily Mail

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close