Antena 3 CNN Externe Corespondență Antena 3 CNN din Londra: Alegătorii din Marea Britanie îl trimit acasă pe premierul Rishi Sunak

Corespondență Antena 3 CNN din Londra: Alegătorii din Marea Britanie îl trimit acasă pe premierul Rishi Sunak

Ciprian Vîrlan
2 minute de citit Publicat la 11:51 03 Iul 2024 Modificat la 11:53 03 Iul 2024
Polling Station Central London Profimedia
Indicator către secția de vot în Londra. Sursă foto: Profimedia Images

Laburiștii conduc în sondajele de opinie cu 45%, înaintea alegerilor legislative din Marea Britanie. Conservatorii, aflați la putere, sunt creditați cu 23% din intențiile de vot, relatează, din Londra, corespondentul Antena 3 CNN, Ciprian Vîrlan.

Scrutinul din 4 iulie deschide o nouă pagină în viața politică din Regatul Unit, prognozele indicând revenirea laburiștilor la guvernare cu un număr record de mandate parlamentare, pentru prima dată în 14 ani.

"Sunt primele alegeri generale de după Brexit în Marea Britanie. 46 de milioane de alegători sunt așteptați la urne în peste 40.000 de secții de pe cuprinsul Regatului Unit. Secțiile se deschid joi, 4 iulie, la ora 7 dimineața și se închid la ora 22, când vor fi difuzate rezultatele exit poll-urilor. Laburiștii conduși de Keir Starmer se pregătesc pentru o super-majoritate de peste 70% dintre mandatele parlamentare, potrivit ultimelor sondaje de opinie. 

Nigel Farage și partidul său, Reform UK, sunt creditați cu al treilea cel mai important număr de voturi, iar decizia lui Farage de a candida în acest scrutin le-a redus și mai mult cota electorală a conservatorilor, dintre care unii vor măsuri mai energice împotriva imigrației. Sunt comentatori care se așteaptă ca Reform UK să devină al doilea partid parlamentar britanic după alegerile de joi.

În ceea ce-i privește pe conservatori, aceștia se pregătesc să intre într-un con de umbră, iar estimările spun că ar putea câștiga circa 80 de mandate din cele 650 ale Camerei Comunelor. Un adevărat dezastru, dacă ne gândim la cele 365 de mandate obținute la scrutinul legislativ anterior. Rishi Sunak va pierde funcția de prim-ministru și șefia partidului, odată cu intrarea acestei formațiuni în opoziție.

Votul de joi poate fi privit și ca o sancțiune dată de britanici partidului care a orchestrat Brexit-ul în 2016, sub patronajul premierului de atunci, David Cameron. Acesta a revenit relativ recent în lumina reflectoarelor politice, în calitate de ministru de Externe. Susținătorii Brexitului au promis prosperitate după ieșirea din Uniunea Europeană. Însă nu s-a întâmplat așa iar acum, la mai bine de 8 ani de la referendumul istoric, Regatul Unit se confruntă cu mai multe crize, între care cea a forței de muncă, cea a migrației ilegale și cea a supraîncărcării sistemului sanitar.

Joi noaptea, britanicii vor afla, probabil, că noul prim-ministru al țării va fi Keir Starmer. Acesta se va întâlni cu Regele Charles al III-lea pentru a primi învestitura în funcție", a relatat corespondentul Antena 3 CNN în Marea Britanie, Ciprian Vîrlan.

×
x close