Oficialii spun că nu au existat ameninţări specifice la adresa diplomaţilor britanici, dar aproximativ jumătate din personalul care lucrează la Kiev se va întoarce în Marea Britanie. S
UA au ordonat de asemenea rudelor personalului ambasadei sale să plece, spunând că o invazie ar putea avea loc „oricand”
"Unii membri ai personalului ambasadei şi persoane aflate în întreţinere sunt retraşi de la Kiev ca răspuns la ameninţarea tot mai mare din partea Rusiei.
Ambasada Marii Britanii rămâne deschisă şi va continua să desfăşoare lucrări esenţiale" a transmis Ministerul de Externe din Regatul Unit pe site-ul instituţiei. Departamentul de Stat american a luat o decizie similară încă de duminică pentru evacuarea familiilor diplomaţilor de la ambasada din Kiev.
Mişcările ambasadelor au fost descrise ca fiind de precauţie şi că nu s-a întâmplat nimic concret în ultimele 24 de ore care să fi declanşat deciziile SUA şi Marea Britanie, potrivit BBC.
Rusia a negat planurile de acţiune militară, dar zeci de mii de soldaţi sunt mobilizaţi la graniţă. Personalul UE din Ucraina va rămâne pe loc deocamdată, şeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, declarând că nu „trebuie dramatizată” situaţia, informează Mediafax.
Membrii alianţei NATO, inclusiv Danemarca, Spania, Bulgaria şi Ţările de Jos, trimit mai multe avioane de luptă şi nave de război în Europa de Est pentru a consolida apărarea în regiune.
Cu aproximativ 100.000 de soldaţi ruşi acum la graniţa cu Ucraina, şeful NATO a avertizat că există riscul unui nou conflict în Europa. Ucraina a declarat că este „prematur” din partea Statelor Unite să-şi retragă rudele personalului, considerând decizia „o dovadă de precauţie excesivă”.