
Ronin, un şobolan antrenat să detecteze mine terestre în Cambodgia, a stabilit un nou record mondial, devenind primul rozător care a descoperit mai mult de 100 de mine și alte resturi mortale ale războiului, potrivit BBC. Totodată, el a ajutat cambodgienii să recupereze terenuri pe care, anterior, le evitau pentru că un pas greşit ar fi însemnat, de fapt, ultimul din viaţa lor. Oficialii de la Guinness World Records au lăudat munca depusă de Ronin.
În vârstă de 5 ani, Ronin a descoperit 109 mine terestre și 15 obiecte de muniție neexplodată din 2021, a declarat organizația de caritate Apopo, care antrenează animalele, într-un comunicat, au scris jurnaliştii de la BBC.
Un reprezentant al Cărţii Recordurilor Guinness a afirmat că "activitatea crucială" a lui Ronin face o diferență reală pentru oamenii care au fost nevoiți să trăiască cu "teama că un singur pas greșit în viața de zi cu zi ar putea fi, de fapt, ultimul".
Munca impresionantă a lui Ronin din provincia Preah Vihear, situată în nordul Cambodgiei, a depășit recordul anterior deținut de Magawa, un alt şobolan-erou. Acesta din urmă a descoperit 71 de mine, eliberând o suprafață de 141.000 de metri pătrați, echivalentul a 20 de terenuri de fotbal. În septembrie 2020, Magawa a fost recompensat cu o medalie de aur PDSA în miniatură, echivalentul Crucii George –o înaltă decorație civilă – pentru animale. Magawa este, momentan, primul șobolan care primește această distincție în cei 77 de ani de când se acordă animalelor.
Ronin este un șobolan african uriaş şi se numără printre cele 104 rozătoare, pe care organizația belgiană Apopo le antrenează să caute mine și explozibili. Prin prisma muncii pe care o desfăşoară, aceste mamifere sunt cunoscute sub numele de "HeroRATS", așa cum le place oficialilor organizației non-profit să le numească.
Șobolanii sunt antrenați să miroasă substanțele chimice găsite în minele terestre și alte arme abandonate pe câmpurile de luptă. Datorită dimensiunilor reduse, ei nu sunt suficient de grei pentru a detona minele, conform sursei citate.
Organizația de caritate a precizat că șobolanii pot verifica o zonă de dimensiunea unui teren de tenis în aproximativ 30 de minute, în timp ce un om cu un detector de metale ar putea avea nevoie de patru zile pentru a curăța aceeași suprafață.
În plus, şobolanii pot detecta tuberculoza – o boală infecțioasă care afectează în mod obișnuit plămânii – mult mai repede decât ar fi găsită într-un laborator folosind microscopie convențională, au mai afirmat cei de la Apopo. Sediul organizaţiei este în Tanzania.
În ciuda eforturilor care se fac pentru găsirea dispozitivelor explozive în Cambodgia, această ţară rămâne plină de milioane de muniții neexplodate în urma a aproximativ 20 de ani de război civil care s-a încheiat în 1998.
Cambodgia are cel mai mare număr de amputări cauzate de mine antipersonal din toată lumea; peste 40.000 de oameni au avut de suferit din cauza acestor dispozitive, conform unor statistici.