Antena 3 CNN Externe Mapamond Un post de radio a concediat jurnaliștii și i-a înlocuit cu inteligența artificială. Primul interviu a fost cu o poetă moartă în 2012

Un post de radio a concediat jurnaliștii și i-a înlocuit cu inteligența artificială. Primul interviu a fost cu o poetă moartă în 2012

Un post de radio a concediat jurnaliștii și i-a înlocuit cu inteligența artificială. Primul interviu a fost cu o poetă moartă în 2012
Postul radio din orașul Cracovia a spus că cele trei avatare ale sale sunt concepute pentru a ajunge la ascultătorii mai tineri. Foto: Gettyimages
de R.K.    |    24 Oct 2024   •   13:45

Un post de radio polonez a declanșat controverse după ce și-a demis jurnaliștii și a fost relansat săptămâna aceasta cu „prezentatori” generați de inteligență artificială, scrie CNN.

La câteva săptămâni după ce și-a lăsat jurnaliştii să plece, OFF Radio Krakow a fost relansat săptămâna aceasta cu ceea ce spunea că este „primul experiment din Polonia în care jurnaliştii... sunt personaje virtuale create de IA”.

Postul radio din orașul Cracovia a spus că cele trei avatare ale sale sunt concepute pentru a ajunge la ascultătorii mai tineri, vorbind despre probleme culturale, artistice și sociale, inclusiv preocupările persoanelor LGBTQ+.

„Este inteligența artificială mai mult o oportunitate sau o amenințare pentru mass-media, radio și jurnalism? Vom căuta răspunsuri la această întrebare”, a scris șeful postului, Marcin Pulit, într-un comunicat.

Schimbarea a atras atenția la nivel național după ce Mateusz Demski, jurnalist și critic de film care până de curând a găzduit o emisiune la post, a publicat marți o scrisoare deschisă în care protestează „înlocuirea angajaților cu inteligență artificială”.

„Este un precedent periculos care ne lovește pe toți”, a scris el și a susținut că ar putea deschide calea „către o lume în care angajații cu experiență asociați cu sectorul media de ani de zile și oamenii angajați în industriile creative vor fi înlocuiți cu mașini”.

Peste 15.000 de persoane au semnat petiția până miercuri dimineață, a declarat Demski pentru Associated Press. El a spus că a primit și apeluri de la sute de oameni, mulți dintre ei tineri care nu vor să fie subiectul unui astfel de experiment.

Demski a lucrat la OFF Radio Krakow din februarie 2022, realizând interviuri cu ucrainenii care fugeau de război, până în august, când s-a numărat printre cei 12 jurnalişti care au fost concediați. El a spus că mișcarea a fost deosebit de șocantă, deoarece radiodifuzorul este un post public susținut de contribuabili.

Pulit a insistat că niciun jurnalist nu a fost concediat din cauza inteligenței artificiale, ci pentru că audiența sa „a fost aproape de zero”.

Krzysztof Gawkowski, ministrul afacerilor digitale și viceprim-ministru, a intervenit marți, spunând că a citit apelul lui Demski și că este necesară o legislație pentru a reglementa IA.

„Deși sunt un fan al dezvoltării AI, cred că anumite granițe sunt depășite din ce în ce mai mult”, a scris el pe X. „Utilizarea pe scară largă a AI trebuie făcută pentru oameni, nu împotriva lor!”

Marți, postul a difuzat un „interviu” realizat de un prezentator generat de inteligență artificială, cu o voce care se pretinde a fi Wisława Szymborska, o poetă poloneză și câștigătoare a Premiului Nobel pentru literatură, care a murit în 2012.

×
Parteneri
x close