Antena 3 CNN Externe Mapamond Un magnat danez a interzis prin testament ca monedele sale să fie vândute timp de 100 de ani. Familia a aflat acum cât valorează

Un magnat danez a interzis prin testament ca monedele sale să fie vândute timp de 100 de ani. Familia a aflat acum cât valorează

D.C.
2 minute de citit Publicat la 14:49 27 Aug 2024 Modificat la 14:54 27 Aug 2024
monede intr-o caseta
Un magnat danez a interzis prin testament ca monedele sale să fie vândute timp de 100 de ani FOTO: Getty Images

După moartea magnatului danez Lars Emil Bruun, în 1923, familia a descoperit o clauză bizară în testamentul lui: moștenitorii nu aveau voie să vândă timp de 100 de ani vasta lui colecție de monede, bancnote și medalii, pe care a adunat-o timp de peste șase decenii. El a spus că aceasta urma să fie păstrată undeva în siguranță, pentru a nu fi distrusă. A mai precizat că abia după un secol și cu condiția ca vremurile să fie bune, descendenții lui au voie să vândă colecția și se se bucure de câștiguri.

Respectând ultima dorință a omului de afaceri, familia a decis ca luna viitoare, cu mai puțin de un an înainte de expirarea termenului limită prevăzut în testament, primul set de monede din colecția de 20.000 de piese a lui Bruun să fie scos la licitație. 

Va fi nevoie de mai multe vânzări pentru epuiza colecția lui Bruun, dar odată ce tranzacția va fi finalizată, va fi cea mai scumpă colecție de monede vândută vreodată în lume, potrivit Stack’s Bowers, dealer de monede rare și casa de licitații care intermediază vânzările, citată de CNN

Colecția Bruun a fost asigurată pentru 500 de milioane de coroane daneze, sau aproximativ 65 de milioane de euro. Casa de licitații spune că este cea mai valoroasă colecție de monede care a apărut vreodată pe piață.

Locul în care a fost păstrată colecția numismatului timp de un secol rămâne un mister, locația fiind cunoscută de foarte puțini oameni. Bruun a văzut ce s-a întâmplat în timpul Primului Război Mondial și a luat toate măsurile pentru ca prețioasa colecție să nu fie distrusă de bombardamente sau să fie jefuită. 

Magnatul danez a început să strângă monede din copilărie, în 1859, când unchiul său a murit și i-a lăsat o parte din monedele lui. Fiu de proprietari de hanuri și terenuri, Lars Emil Bruun a aflat la 20 de ani că moștenirea familiei sale a fost pierdută și că avea datorii. Și-a început propria afacere cu unt împrumutând bani și a câștigat în cele din urmă o avere importantă din vânzări și exporturi. A devenit un colecționar prolific de monede și a fost membru fondator al Societății Daneze de Numismatică, în 1885.

Lucrul bun despre colecționarea de monede este că atunci când ești supărat, te duci și te uiți la monedele tale și te calmezi studiindu-le iar și iar, gândindu-te la multele probleme nerezolvate pe care le reprezintă”, a spus el într-un interviu vechi acordat unei reviste daneze. „Oamenii care sunt dedicați exclusiv afacerii lor fac o mare greșeală. Eu, unul, nu mi-am putut imagina niciodată că nu o să mă gândesc la nimic altceva decât la unt.

Pentru prima vânzare programată pentru data de 14 septembrie, Stack’s Bowers va oferi sloturi de monede de aur și argint din Danemarca, Norvegia și Suedia, datate de la sfârșitul secolului al XV-lea până în ultimii ani ai vieții lui Bruun. Ele sunt evaluate la peste 9 milioane de euro. Slotul vedetă este reprezentat de una dintre cele mai vechi monede de aur din Scandinavia, conform catalogului, din 1496, care s-ar putea vinde cu până la 600.000 de euro. În total, pentru prima rundă de vânzări, descentenții  lui Bruun pot încasa peste 13 milioane de euro.

În ultimele luni, monedele au fost expuse la diferite târguri și în galeriile Stack’s Bowers. DE asemenea, vor fi expuse la Copenhaga chiar înainte de vânzare.

×
x close