Antena 3 CNN Externe Mapamond Un bărbat a găsit un schelet în timp ce se pregătea să-și renoveze pivnița. Ce a descoperit după a fost și mai șocant

Un bărbat a găsit un schelet în timp ce se pregătea să-și renoveze pivnița. Ce a descoperit după a fost și mai șocant

Adrian Dumitru
2 minute de citit Publicat la 18:11 28 Sep 2024 Modificat la 10:06 29 Sep 2024
Arheolog inspecteaza un schelet
Foto: archeodunum.com

Un bărbat din comuna franceză Corbeil-Essones a descoperit un schelet în pivnița sa în timp ce pregătea renovarea încăperii – însă această descoperire a fost doar începutul pentru că, până la terminarea lucrărilor de verificare, arheologii au găsit 37 de schelete sub casă și 10 sarcofage. Astfel, s-a aflat că locuința bărbatului este construită pe un cimitir vechi de 1.500 de ani, informează archeodunum.com.

Scheletele și sarcofagele nu erau, însă, dispuse aleatoriu în pământul de sub pivniță, ca într-un film de groază. Ele erau aranjate ordonat în rânduri paralele, ceea ce indică în mod clar că e vorba de un cimitir peste care a fost construită casa.

„Proprietarul nu este primul din acest cartier care face o descoperire macabră. Prezența unui cimitir din perioada medievală timpurie este cunoscută de multă vreme”, scrie Archeodunum, un centru arheologic de investigații care a asistat lucrările de la ceea ce a devenit un sit arheologic în toată regula.

„Mai multe sarcofage, tipice perioadei, au mai fost descoperite și în secolul al XIX-lea. Cercetătorii au presupus, atunci, că înmormântările au avut legătură cu capela Notre Dame des Champsm care ar fi fost construită în secolul al VII-lea, pe locul unui templu păgân care onora primăvara.

Nu există, însă, nicio urmă a acestor construcții acum, iar înmormântările în acest cimitir nu au fost un subiect pentru cercetători până acum”, mai informează site-ul.

Noua descoperire dovedește că cimitirul din pivniță este mai vechi decât credeau cercetătorii din secolul al XIX-lea. Acum că au acces la schelete, specialiștii intenționează să le studieze într-un laborator, să le determine sexul, vârsta la moarte, condițiile de viață și alte detalii cu privire la înmormântarea lor.

„Mai general, ne interesează să obținem o înțelegere mai aprofundată cu privire la populația care locuia aici în antichitate și în evul mediu, dar și să înțelegem tradițiile funerare în aceste perioade”, scrie Archeodunum.

×
x close