
Un bărbat din Marea Britanie a cumpărat, de pe Facebook Market, epava unei nave scufundate în Primul Război Mondial. Acesta a plătit pe ea 300 de lire. Acum, că e proprietarul epavie, Dominic Robinson, pasionat de scufundări, merge să își viziteze achiziția. Acesta spune, însă, că soția sa a fost „furioasă” când a aflat pe ce a dat bani, spunând că „e o risipă de bani”.
Dominic Robinson credea că face afacerea secolului când a dat peste o reclamă pe Facebook Marketplace care oferea epava unei nave de marfă din Primul Război Mondial pentru doar 300 de lire sterline. Fără ezitare, a cumpărat-o și a devenit mândru proprietar al unei bucăți de fier ruginit de 3.000 de tone, aflată la 58 de metri sub apă în largul coastei Cornwall.
Nava, de la șantierul naval William Doxford & Sons, a servit ca navă de marfă înarmată în timpul Primului Război Mondial până când a fost scufundată de U-Boat-ul german UB-57 la 27 noiembrie 1917.
Însă, soția lui Dominic, Suzi, nu a împărtășit entuziasmul lui. „Mi-a spus că a fost o risipă de bani și că speră să nu-l aduc acasă și să-l pun în grădină”, râde Dominic.
Dominic se amuză că, spre deosebire de proprietarii obișnuiți de bărci, el nu trebuie să se ocupe de întreținere, se poate lăuda doar că deține o bucată de istorie uitată. Deși nu poate opri pe nimeni să se scufunde până la epavă, dacă cineva ar lua ceva din ea, ar deveni oficial hoț.
Dominic își împărtășește experiența din expedițiile de scufundări pe YouTube, unde cel mai recent videoclip despre navă a atras deja peste 117.000 de vizualizări. Un spectator l-a felicitat pentru achiziția sa „genială”: „Majoritatea oamenilor cumpără o barcă care plutește și apoi află cât costă întreținerea acesteia. Ai cumpărat o barcă care nu se mai poate scufunda. Inteligent.”
„Când am cumpărat-o, soția mea a fost furioasă”, a spus Dominic pentru What's The Jam. „Ea a spus: „ce risipă de bani - sper doar să nu aduci discuția despre asta și să nu o pui în grădină”, se amuză Dominic.
„Este o epavă interesantă din o mulțime de motive, dar unul este că de fapt este cu susul în jos.”
Dominic a cumpărat epava de pe Facebook Marketplace de la un bărbat care locuiește în Cornwall în ianuarie. Și acum a vizitat epava împreună cu colegul său Rich Ayrton.
Dominic a spus: „Este un morman de fier puternic corodat, așa că singurul motiv real pentru a-l cumpăra este să se mândrească cu asta.
„Nu este cunoscut, dar naufragiile au întotdeauna un proprietar în Marea Britanie. Este posibil ca persoanele fizice să le cumpere și să le vândă. Deși nu pot împiedica oamenii să se scufunde și să exploreze epava, dacă ar lua ceva din ea, atunci eu sunt proprietarul legal”, a mai spus Dominic.