Antena 3 CNN Externe Mapamond Un american va fi executat marți deși chiar cei care l-au acuzat de crimă susțin acum că este nevinovat

Un american va fi executat marți deși chiar cei care l-au acuzat de crimă susțin acum că este nevinovat

D.C.
3 minute de citit Publicat la 17:13 24 Sep 2024 Modificat la 17:47 24 Sep 2024
barbat de culoare cu ochelari
Marcellus „Khaliifah” Williams FOTO: CNN/ echipa de apărare a lui Marcellus Williams

Curtea Supremă de Justiție din Missouri și guvernatorul Mike Parson au refuzat să oprească execuția de marți a unui deținut condamnat la moarte despre care chiar procurorii care l-au acuzat spun acum că ar putea fi nevinovat. Pe ultima sută de metri, doar Curtea Supremă a SUA ar mai putea să oprească execuția.

Marcellus „Khaliifah” Williams, în vârstă de 55 de ani, urmează să fie ucis prin injecție letală chiar și după ce biroul procurorului din comitatul St Louis, care l-a condamnat inițial, a cerut ca sentința să fie anulată. Procurorii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa probelor ADN care să-l lege pe Williams de uciderea unei foste jurnaiste, Lisha Gayle, care a fost găsită înjunghiată în casa ei, în 1998, potrivit CNN.

Deși procuratura și familia victimei au susținut un acord pentru ca Williams să nu fie executat, procurorul general republican din Missouri, Andrew Bailey, a militat pentru aplicarea sentinței.

Williams, care și-a susținut mereu nevinovăția, a fost condamnat pentru uciderea lui Gayle. El a fost acuzat că a intrat în casa ei, a înjunghiat-o mortal și a furat câteva lucruri, dar nicio dovadă criminalistică nu l-a legat ​​pe Williams de arma sau scena crimei. 

Execuția lui Williams, care este imam în închisoarea în care a fost încarcerat, a fost oprită până acum de două ori în ultimul moment. În ianuarie 2015, cu câteva zile înainte de aplicarea sentinței, instanța supremă a statului Missouri a acordat avocaților săi mai mult timp pentru testarea probelor ADN. În august 2017, Eric Greitens, guvernatorul republican de la acea vreme, a acordat o amânare a execuției cu numai câteva ore înainte de ora programată, spunând că probele ADN de pe cuțit nu corespundeau cu cele ale lui Williams.

Greitens a înființat un comitet pentru a analiza cazul, dar când Mike Parson, actualul guvernator republican, a preluat conducerea, a dizolvat acel consiliu și a cerut ca sentința să fie aplicată.

În ianuarie, Wesley Bell, procurorul general democrat din St. Louis, care susține reformele justiției penale, a depus o moțiune pentru a anula condamnarea lui Williams. Bell a menționat testele ADN repetate de mai multe ori care au stabilit că amprentele lui Williams nu erau pe cuțit.

Ucigașul doamnei Gayle a lăsat în urmă dovezi fizice considerabile. Niciuna dintre aceste dovezi nu poate fi legată de domnul Williams”, a precizat procuratura în moțiune, adăugând că „noile dovezi sugerează că domnul Williams este de fapt nevinovat”. Bell a mai spus că avocatul lui Williams din timpul anchetei a fost ineficient și că predecesorii săi de la biroul procurorilor din St. Louis i-au exclus nejustificat pe jurații de culoare din juriu.

De asemenea, testele suplimentare ale cuțitului au arătat că angajații de la parchet au manipulat greșit arma crimei pe care au atins-o fără mănuși înainte de proces.

În august, Williams și procurorii au ajuns la un acord pentru a opri execuția, acord potrivit căruia Williams accepta o condamnare pe viață. Avocații lui au spus că acordul nu a fost o recunoaștere a vinovăției și că a fost menit să-i salveze viața în timp ce se căutau noi probe pentru dovedirea nevinovăției. Un judecător a semnat acordul, la fel și familia victimei, dar procurorul general a contestat-o, iar instanța supremă de stat l-a blocat.

Luni, avocații lui Williams au cerut ca execuția să fie oprită pe baza argumentelor potrivit cărora procurorul din dosarul din 2001 a exclus un jurat de culoare, pentru că arăta asemănător cu Williams. Dar instanța supremă a statului a respins această cerere. Guvernatorul a respins și o cerere de clemență, care sublinia că familia victimei s-a opus executării.

Curtea Supremă a SUA este singura care mai poate anula sau amâna execuția în acest moment și mai are doar câteva ore la dispoziție să facă asta.

 

×
TOP articole
x close