Antena 3 CNN Externe Mapamond Fantoma de la Kremlin. Misteriosul șef al spionilor lui Putin a fost deconspirat de ucraineni

Fantoma de la Kremlin. Misteriosul șef al spionilor lui Putin a fost deconspirat de ucraineni

profimedia-0902494136
Identitatea lui Korolev, șeful spionilor lui Putin, a fost un secret bine păzit timp de ani de zile. Foto: Profimedia Images
04 Oct 2024   •   07:30

Directorul adjunct al FSB, Serghei Korolev, este un personaj despre care se ştie foarte puţin, iar listele de sancţiuni internaţionale conţin date contradictorii referitoare la acesta. Ucrainenii au reuşit să risipească misterul din jurul său remarcând faptul că pe listelor de sancţiuni ale Uniunii Europene şi ale Elveţiei sunt date eronate despre el, lucru ce l-ar putea ajuta pe acesta dacă ar dori să ocolească sancțiunile.

Pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a Elveției figurează data de naștere incorectă a lui Korolev. Aproape toate celelalte liste de sancțiuni nu includ cea mai probabilă ortografie a numelui sau a prenumelui său.

Identitatea lui Korolev a fost un secret bine păzit timp de ani de zile. Mass-media și chiar unele surse oficiale au folosit fotografia unui alt bărbat rus pentru a-l reprezenta pe Korolev. Ucrainienii au dat de urma bărbatului din fotografia falsă.

Kyiv Independent a confirmat, de asemenea, cum arată Korolev în realitate, conform kyivindependent.com.
Chiar și pentru un oficial al serviciului rus de spionaj, Serghei Korolev se remarcă prin secretul său excepțional.

Korolev, al doilea comandant al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), a ascuns atât de bine detaliile vieții și identității sale, încât până și elementele de bază, cum ar fi data nașterii și înfățișarea sa, sunt confundate sau par să fi fost inventate în întregime.

Această discreție îl poate ajuta să se sustragă sancțiunilor internaționale. Șeful spionajului, a cărui agenție joacă un rol special în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, este identificat în mod incorect pe numeroase liste de sancțiuni internaționale, ceea ce poate face ca, uneori, să nu poată fi detectat de cei care aplică sancțiunile.

În plus, singura fotografie a lui „Korolev” care apare în multe rapoarte media despre el înfățișează un rus complet diferit.

Kyiv Independent a umplut golurile din povestea lui Korolev, lipsindu-l pe adjunctul șefului spionajului lui Vladimir Putin de o parte semnificativă a anonimatului său de lungă durată.

Liderul misterios al agenției de spionaj

FSB, un succesor al celebrului serviciu sovietic KGB, joacă un rol crucial în regimul lui Vladimir Putin. Serviciul este cunoscut ca fiind implicat în recrutarea de agenți pro-ruși în alte țări, sabotaj, operațiuni cibernetice, spionaj, campanii de dezinformare și chiar otrăvire și asasinate. 

După invazia Ucrainei, Korolev, primul director adjunct al FSB și a doua cea mai influentă figură din principala agenție de securitate a țării, s-a numărat printre oficialii ruși vizați de sancțiuni internaționale.

De asemenea, în primul deceniu al anilor 2000, autoritățile spaniole au descoperit legături semnificative între Korolev și mafia rusă, conform rapoartelor mass-media.

El poartă unul dintre cele mai populare nume rusești și un nume de familie destul de comun. Este un omonim al celebrului Serghei Korolev, omul de știință care a stat la baza succesului cursei spațiale a Uniunii Sovietice.

Ca toată lumea din Rusia, Korolev poartă un patronimic. Numele său complet este Serghei Borisovici Korolev, un nume comun cum au zeci de persoane în Rusia.

În plus, în listele de sancțiuni europene a fost comisă o eroare ciudată în datele de identificare ale lui Korolev. Listele de sancțiuni ale Uniunii Europene și ale Elveției conțin două date diferite ale nașterii sale - ambele par a fi incorecte.

Korolev nu a fost niciodată intervievat de mass-media și nu are niciun cont cunoscut pe rețelele de socializare. Se pare că foarte puțini oameni știu cum arată de fapt secundul FSB. Atunci când este menționat în mass-media, fotografia care îl însoțește este cea a unei alte persoane, după cum a putut dovedi Kyiv Independent.

Pe site-ul FSB nu se găsesc fotografia sau data nașterii lui Korolev. Doar câteva detalii din biografia sa sunt disponibile acolo. Korolev a fost numit în funcția sa actuală de către Putin în 2021. El deține gradul înalt de general în armata rusă și face parte din serviciile de securitate ale Rusiei din 1979.

Singura imagine utilizată online ca fotografie pentru Korolev arată un bărbat tânăr, tuns scurt, purtând o jachetă neagră și cravată, similar cu imaginea stereotipă a unui ofițer al serviciilor secrete.

Această fotografie a fost utilizată de sute de ori pentru a însoți mențiunile online despre Korolev.

Adevăratul Korolev nu seamănă deloc cu bărbatul din fotografie. Cu toate acestea, fotografia falsă este atât de răspândită încât a fost chiar menționată ca portret al lui Korolev pe site-ul web al Rosatom Corporation, un holding nuclear rus deținut de stat. Korolev face parte din consiliul de supraveghere al Rosatom din 2017, combinându-l cu rolul său la FSB.

Rosatom a adăugat fotografia în 2021, când Korolev a fost numit șef adjunct al FSB. Rapoartele media despre numire au folosit masiv fotografia falsă. Aceasta s-a răspândit pe internet și a ajuns chiar și în presa străină.

Apoi, fotografia falsă a călătorit și mai departe. După invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia, Agenția națională ucraineană pentru prevenirea corupției a ținut un registru al persoanelor sancționate de Ucraina. Această listă publică îl includea pe Korolev - din nou, cu aceeași fotografie care prezenta o persoană diferită.

Dar de unde provine fotografia falsă a lui Korolev în primul rând?

În unele articole, imaginea este creditată lui Boris Yarkov. Yarkov este fotograf, fondator și redactor-șef al unei agenții locale de știri Poviestka Dnia din orașul rus Ekaterinburg. Se pare că agenția de știri a lui Yarkov a fost cea care a dat startul identificării greșite a lui Korolev de-a lungul anilor.

Într-o conversație cu Kyiv Independent, fotograful Yarkov a confirmat că nu era Korolev în fotografie și a sugerat că persoana era un agent de securitate. El nu și-a putut aminti circumstanțele în care a fost făcută fotografia.

Ucrainenii au căutat şi pe platforma rusă de socializare Odnoklassniki („Colegii de clasă”). Contul este dedicat arhivării istoriei polițiștilor de frontieră ruși. Aici există o fotografie cu adevăratul Korolev. 

În mod curios,  Korolev a făcut ceva atipic pentru un oficial de rang înalt al unei agenții de spionaj: în 2020, a apărut la înregistrarea unui popular show de comedie al televiziunii ruse, KVN.

Bărbatul care era la câteva luni distanță de a fi numit șef adjunct al FSB s-a așezat într-unul dintre primele rânduri.

Filmările au avut loc în Ialta, Crimeea, un oraș ucrainean aflat sub ocupație rusă din 2014. Versiunea TV a emisiunii poate fi încă găsită pe YouTube și are peste un milion de vizualizări, Korolev fiind prezentat de mai multe ori pe parcursul înregistrării.

Korolev face obiectul sancțiunilor impuse de UE, Elveția, Regatul Unit, Canada, SUA, Noua Zeelandă, Australia și Ucraina ca urmare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Aceste sancțiuni îi restricționează accesul la activele din aceste țări, îi limitează operațiunile financiare și, în unele dintre ele, impun o interdicție de călătorie. Sancțiunile au fost impuse în 2022 și 2023.

Pentru ca sancțiunile să funcționeze eficient și pentru ca organismele autorizate să poată identifica exact Serghei Korolev și bunurile sale, data nașterii acestuia este un detaliu important.

Şi data nașterii lui Korolev în listele oficiale este greşită. Aceasta este în mod real pe 25 iulie 1962 dar pe listele de sancțiuni ale UE și Elveției se găsesc două date de naștere posibile pentru Serghei Korolev, ambele cu un deceniu mai devreme decât cea reală: 25 iulie 1952 și 9 noiembrie 1952.

Proprietăţile imobiliare ale lui Korolev

Presa ucraineană a prezentat şi câteva din proprietăţile lui Serghei Koroleb. Acesta are un apartament în Sankt Petersburg dar are şi alte proprietăți imobiliare în Moscova. Fiul său Boris este înregistrat într-un apartament de elită din centrul Moscovei, cu o suprafață de 200 de metri pătrați. Proprietarul oficial al apartamentului este Maria Koroleva, potrivit unui raport al serviciului rus al BBC. Femeia pare să fie nepoata lui Serghei Korolev.

În plus, un teren mare din complexul rezidențial Lesnaya Bukhta de lângă Moscova a fost înregistrat pe numele fiului lui Korolev, potrivit unor rapoarte anterioare.

Poate salariul lui Korolev de la FSB să plătească pentru acest stil de viață? El nu a depus niciodată o declarație publică, iar salariul său nu a fost făcut public. Predecesorul său ar fi câștigat aproximativ 180.000 de dolari pe an în 2019.

Cu toate acestea, salariul ar putea să nu fie singura sursă de venit - există urme ale intereselor de afaceri ale familiei.

În suburbia Sankt Petersburg, la o scurtă distanță cu mașina de casa soției lui Korolev, există un hotel spa Voda. Conform registrului imobiliar rus, clădirea hotelului este deținută de Shalash, o companie rusă. Shalash are mai mulți proprietari, unul dintre aceștia fiind sora lui Korolev, Tetyana Koroleva. Un alt coproprietar este o societate britanică, Steelcore Alliance LLP. Beneficiarul acesteia este un cetățean uzbek, Aybek Buribekov.

O altă societate care ar avea legături cu familia Korolev este Citadel LLC, cel mai mare producător rus de echipamente de ascultare, a căror instalare este obligatorie pentru operatorii ruși de telefonie mobilă. Fondatorii acesteia sunt clasificați în registrul rus de companii. Jurnaliștii de investigație ruși independenți de la iStories au afirmat că Citadel este legată de Korolev prin intermediul presupusului său confident Valery Bitaev, care este coproprietar al companiei.

Întâmplător, Citadel depinde de licențele FSB.

Potrivit BBC's Russian Service, Citadel a investit în proiectul de afaceri al fiului lui Korolev, Boris Korolev - o companie de tehnologie numită Bastion. Ca și în cazul Citadel, proprietarii companiei sunt clasificați în registru.

Compania Bastion a fiului lui Korolev este demnă de remarcat prin ea însăși. Fondată în 2018, compania susține că este specializată în hacking etic - testarea vulnerabilităților sistemelor informatice ale altor companii.

În ultimii câțiva ani, au apărut rapoarte despre hackeri de stat ruși care vizează persoane și entități din Ucraina și țări occidentale. Multe rapoarte menționează în mod direct agenția din spatele lor care este chiar FSB.

×
Subiecte în articol: korolev Ucraina Rusia
Citește mai multe din Mapamond
» Vezi toate știrile din Mapamond
Cele mai noi știri
Parteneri
x close