Turiștii înfometați care fac drumeții pe Marele Zid Chinezesc își pot primi acum prânzul livrat de drone. În plus, noul serviciu aduce confort atât locuitorilor din orașe, cât și celor din zonele rurale greu accesibile.
O companie chineză care oferă servicii de livrare a anunțat recent lansarea unui nou serviciu inovator de livrare cu drone, menit să aducă mâncare, băuturi și alte bunuri, inclusiv materiale medicale, turiștilor aflați într-o zonă îndepărtată a faimosului monument istoric de la periferia Beijingului.
Este primul serviciu de acest tip din capitala Chinei, contribuind la expansiunea rapidă a sectorului de livrare cu drone, într-o țară care se mândrește cu statutul de cel mai mare producător și exportator de drone civile din lume.
Noua tehnologie promite să aducă un plus de confort nu doar locuitorilor din mediul urban, ci și celor din zonele rurale, adesea greu accesibile, notează CNN.
Traseul dronelor de pe Marele Zid se întinde de pe acoperișul unui hotel din apropiere până la un turn de supraveghere de pe extensia sudică a Badaling, cea mai populară secțiune a fortificațiilor masive care șerpuiesc prin nordul Chinei.
Dronele sunt proiectate să opereze în condiții meteo moderate, rezistând la vânt și ploaie, și pot transporta până la 2,3 kilograme de marfă per zbor.
Taxa de livrare este de doar 4 yuani (aproximativ 56 de cenți), iar serviciul va fi disponibil între orele 10:00 și 16:00. După această perioadă, dronele vor fi utilizate pentru a transporta deșeuri către stațiile de reciclare, conform unui raport publicat de Beijing Youth Daily.
„Prin intermediul dronelor, putem face călătorii care durează 50 de minute pe jos în cinci minute și putem livra vizitatorilor articole de ajutor pentru căldură și provizii de urgență”, a declarat Yan Yan, director de afaceri publice al diviziei de drone a Meituan.
Cu toate acestea, dronele necesită intervenția umană. După plasarea unei comenzi, un angajat al companiei va ridica produsele de la un magazin din apropiere și le va transporta pe acoperișul hotelului, unde acestea vor fi cântărite și ambalate.
Un operator va atașa apoi pachetul la dronă, care va zbura pe pilot automat până la turnul de supraveghere, unde un alt angajat va aștepta pentru a prelua livrarea.
Clienții își vor putea ridica apoi pachetele direct de la lucrătorul aflat în turnul de supraveghere.