Telegram şi-a schimbat radical poziţia în ce priveşte moderarea conţinutului, după arestarea fondatorului său, Pavel Durov, care susține că decizia este eronată.
Pavel Durov a avut vineri dimineață, pe canalul său de Telegram, prima reacție după reținerea lui, ocazie cu care a negat ferm că aplicația ar fi un „paradis anarhic”.
Telegram şi-a modificat regulile de utilizare, eliminând o referire care susţinea că discuţiile private din cadrul platformei sunt scutite de orice formă de moderare.
Mai mult, aplicaţia include acum un instrument prin care utilizatorii pot raporta conţinutul considerat ilegal, pentru ca acesta să fie verificat de moderatorii companiei.
Şeful Telegram, Pavel Durov, recunoaşte că numărul în creştere de utilizatori a făcut ca platforma să fie folosită şi de infractori, dar că îşi propune să schimbe acest lucru.
Durov a fost arestat în Franţa, unde este acuzat că a facilitat răspândirea conţinutului ilegal şi funcţionarea unor organizaţii infracţionale.
În ceea ce priveşte numărul de utilizatori, Telegram este aşteptată să anunţe cât de curând că a trecut pragul de un miliard de utilizatori activi lunar.
„Mulțumesc tuturor pentru sprijinul și dragostea voastră!
Luna trecută am fost intervievat de poliție timp de 4 zile după ce am ajuns la Paris. Mi s-a spus că pot fi personal responsabil pentru utilizarea ilegală a
Telegramului de către alte persoane, deoarece autoritățile franceze nu au primit răspunsuri de la Telegram.
Acest lucru a fost surprinzător din mai multe motive:
1. Telegram are un reprezentant oficial în UE care acceptă și răspunde cererilor UE. Adresa sa de e-mail a fost disponibilă public pentru oricine din UE care caută pe google „Adresa Telegram UE pentru aplicarea legii”.
2. Autoritățile franceze au avut numeroase căi să mă contacteze pentru a solicita asistență (...).
3. Dacă o țară este nemulțumită de un serviciu de internet, practica stabilită este de a începe o acțiune în justiție împotriva serviciului în sine. Folosirea legilor din epoca anterioară a smartphone-urilor pentru a acuza un CEO de infracțiuni comise de terți pe platforma pe care o administrează este o abordare greșită.
Stabilirea echilibrului corect între confidențialitate și securitate nu este ușoară. Trebuie să reconciliați legile privind confidențialitatea cu cerințele de aplicare a legii și legile locale cu legile UE. Trebuie să ții cont de limitările tehnologice.
(...) Ne-am angajat să colaborăm cu autoritățile de reglementare pentru a găsi echilibrul potrivit. Da, ne respectăm principiile.
Uneori nu putem fi de acord cu autoritatea de reglementare a unei țări cu privire la echilibrul corect între confidențialitate și securitate (...).
Când Rusia a cerut să predăm „cheile de criptare” pentru a permite supravegherea, am refuzat – iar Telegram a fost interzis în Rusia. Când Iranul a cerut să blocăm canalele protestatarilor pașnici, am refuzat – iar Telegram a fost interzis în Iran.
Suntem pregătiți să părăsim piețele care nu sunt compatibile cu principiile noastre, pentru că nu facem asta pentru bani. Suntem conduși de intenția de a aduce bine și de a apăra drepturile fundamentale ale oamenilor (...).
Toate acestea nu înseamnă că Telegram este perfect. (...) Dar afirmațiile din unele mass-media că Telegram este un fel de paradis anarhic sunt absolut neadevărate.
Eliminăm milioane de postări și canale dăunătoare în fiecare zi, publicăm zilnic rapoarte de transparență etc.
Cu toate acestea, auzim voci care spun că nu este suficient. Creșterea bruscă a numărului de utilizatori de către Telegram la 950 de milioane a cauzat dureri tot mai mari care au făcut mai ușor pentru infractorii să abuzeze de platforma noastră.
De aceea, mi-am făcut ca obiectiv personal să mă asigur că îmbunătățim semnificativ lucrurile în acest sens”, a scris Pavel Durov, pe Telegram.