Antena 3 CNN Externe Mapamond Țara din UE care a interzis instalarea aparatelor de aer condiționat pe fațadele clădirilor. Când intră în vigoare noua lege

Țara din UE care a interzis instalarea aparatelor de aer condiționat pe fațadele clădirilor. Când intră în vigoare noua lege

New Project-5243
de Mia Lungu    |    07 Sep 2024   •   23:38

Croația a adoptat o nouă lege privind gestionarea clădirilor care prevede că instalarea aparatelor de aer condiționat pe fațadele clădirilor se sancționează cu amenzi uriașe, potrivit Balkan Energy News.

Temperaturile extrem de ridicate, care devin din ce în ce mai frecvente din cauza schimbărilor climatice, ar fi aproape insuportabile fără aer condiționat. Noua lege croată privind gestionarea și întreținerea clădirilor, care intră în vigoare la 1 ianuarie 2025, interzice instalarea de unități externe de aer condiționat pe fațadele clădirilor.

„Orice antreprenor care instalează un aparat de aer condiționat pe o fațadă vizibilă din stradă poate fi amendat cu sume cuprinse între 5.000 EUR și 10.000 EUR”, a declarat pentru Nova TV Željko Uhlir, secretar de stat în cadrul Ministerului Planificării Fizice, Construcțiilor și Patrimoniului de Stat.

Proprietarii de apartamente care nu respectă legea se pot aștepta, de asemenea, la amenzi, cuprinse între 1.000 EUR și 5.000 EUR.

Dispoziții legale similare care interzic instalarea aparatelor de aer condiționat pe fațade existau și înainte, dar nu au fost aplicate în mod consecvent. Instalatorii ar trebui să avertizeze clienții cu privire la aceste dispoziții, dar în mod regulat nu fac acest lucru. Aparatele de aer condiționat rămân pe fațade chiar și în clădirile care au fost supuse renovării energetice.

Potrivit lui Nedjeljko Tišljer, un reprezentant al chiriașilor, aspectul inestetic al clădirilor din Croația este exacerbat de aparatele de aer condiționat exterioare. „Dar schimbarea nu este atât de simplă, deoarece persoanele care doresc să își mute aparatele de aer condiționat vor trebui probabil să înlocuiască și țevile”, a declarat Tišljer.

Noua lege impune, de asemenea, amenzi pentru lucrările de construcție care strică aspectul clădirilor, cum ar fi închiderea balcoanelor sau a logiilor. Uhlir a subliniat că, de foarte mult timp, clădirile nu au fost gestionate corespunzător, ceea ce a tensionat relațiile dintre coproprietari și a deteriorat aspectul orașelor croate.

×
Subiecte în articol: aer conditionat țara din UE amenzi
Citește mai multe din Mapamond
» Vezi toate știrile din Mapamond
Cele mai noi știri
Parteneri
x close