Antena 3 CNN Externe Mapamond Țara din Europa în care se face speculă cu apă. Oamenii dau toți banii ca să aibă cu ce să se spele: „E ca și cum ai fi șantajat”

Țara din Europa în care se face speculă cu apă. Oamenii dau toți banii ca să aibă cu ce să se spele: „E ca și cum ai fi șantajat”

GettyImages-1845095678
Seceta din insula italiană Sicilia e severă. Foto: Getty Images
de Ioana Coman    |    27 Aug 2024   •   11:06

Seceta din insula italiană Sicilia a devenit atât de gravă, încât mulţi locuitori din oraşul Caltanissetta nu mai au apă la robinet de două luni, ceea ce generează profituri frumoase pentru vânzătorii privaţi neautorizaţi, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

În ceea ce ar fi o situaţie întâlnită mai degrabă într-o ţară în curs de dezvoltare decât într-o economie europeană avansată, mii de sicilieni îşi obţin apa de la persoane fizice şi grupuri care o distribuie din cisternele lor private la preţuri umflate.

După patru ani în care precipitaţiile au fost sub media istorică, Guvernul italian a declarat stare de urgenţă în luna mai, în încercarea de a gestiona mai bine resursele până în sezonul ploilor de toamnă, însă, între timp, situaţia s-a înrăutăţit. Apa este raţionalizată în zeci de oraşe din centrul Siciliei, astfel că cetăţenii sunt nevoiţi să se bazeze pe cea livrată cu cisternele care poate costa familiile şi firmele până la 300 de euro pe lună.

"La fiecare 15 sau 20 de zile trebuie să chem cisterna să umplu rezervoarele pe care le am acasă", spune Alberto Micciche, un locuitor din cartierul Poggio Fiorito, situat la periferia oraşului Caltanissetta.

Însă, costul unei încărcături de 8.000 de litri de apă s-a dublat comparativ cu situaţia de anul trecut, ajungând la aproximativ 100 de euro, continuă Micciche. La asta se adaugă şi costul suplimentar pentru pomparea apei din rezervoare până la bucătărie sau baie. "Simpla deschidere a robinetului este costisitoare", susţine Alberto Micciche.

În restul oraşului Caltanissetta, autorităţile asigură o aprovizionare regulată cu apă doar câteva ore pe săptămână, în funcţie de cartier.

Problemele în aprovizionarea cu apă nu sunt o noutate pentru sicilieni, mulţi dintre ei având rezervoare pe acoperiş sau în subsol, pentru a face faţă perioadelor de deficit de apă, însă aceste soluţii se dovedesc insuficiente pe măsură ce secetele devin mai lungi şi mai severe.

Firmele care au nevoie de o aprovizionare constantă cu apă potabilă, precum restaurantele, sunt exasperate de faptul că cererea depăşeşte cu mult oferta, iar preţurile au explodat.

"Mulţi proprietari de cisterne ştiu că eşti într-o situaţie dificilă şi profită de acest lucru. Este ca şi cum ai fi şantajat", este de părere Michele Tornatore, proprietarul restaurantului 'Sale e Pepe' (sare şi piper) din Caltanissetta. "Dacă cisternele pot face rost de apă, de ce nu există apă la robinet?", se întreabă Tornatore.

La nivel oficial, apa este considerată un bun public şi nu poate fi vândută de persoane fizice, care au puţuri private numai pentru uz personal. Numai cisternele private autorizate pot distribui apa pe care au scos-o din surse publice, percepând un tarif pentru transport. Pentru a face acest lucru, cisternele trebuie să plătească la rândul lor un tarif la compania locală de apă.

Cu toate acestea, regulile sunt frecvent ocolite, ceea ce creează un posibil risc pentru sănătatea publică. Multe cisterne nu sunt înregistrate şi operează fără supraveghere sau reglementări, livrând apă din surse necontrolate şi de o calitate incertă.

Autorităţile din mai multe oraşe siciliene au aplicat amenzi de mii de euro în acest an pentru distribuirea neautorizată şi vânzarea de apă contaminată.

Salvatore Cocina, directorul departamentului de protecţie civilă din Sicilia, afirmă că insula caută noi surse de apă şi repară puţurile abandonate, dar situaţia este atât de gravă încât, în cazuri excepţionale, primarii ar trebui să îşi folosească puterile pentru a prelua, temporar, puţurile private.

"Ca şi în situaţia de urgenţă creată de COVID-19, toată lumea va trebui să îşi aducă aportul", punctează Cocina. 

×
Subiecte în articol: Sicilia seceta apa specula
Citește mai multe din Mapamond
» Vezi toate știrile din Mapamond
Cele mai noi știri
Parteneri
x close