Antena 3 CNN Externe Mapamond Țara din care ultrabogaţii plănuiesc să fugă din cauza unor schimbări fiscale drastice

Țara din care ultrabogaţii plănuiesc să fugă din cauza unor schimbări fiscale drastice

GettyImages-674977783
Milionarii din Regatul Unit vor să se mute din țară. Foto: Getty Images
de Ioana Coman    |    21 Sep 2024   •   18:09

Monaco, Italia, Elveția și Dubai sunt printre destinațiile care încearcă să atragă cei mai bogați rezidenți ai Regatului Unit înainte de schimbările propuse în regimul fiscal al țării, potrivit CNBC.

Conform unui studiu realizat de Oxford Economics, aproape 63% dintre investitorii cu averi considerabile plănuiesc să părăsească Marea Britanie în următorii doi ani sau „în viitorul apropiat” dacă guvernul laburist va continua să elimine o concesie fiscală veche din perioada colonială. În plus, 67% dintre aceștia au afirmat că nu ar fi ales să se mute în Regatul Unit dacă ar fi știut de această schimbare fiscală.

Regimul „non-dom” din Regatul Unit, o politică fiscală cu o vechime de peste două secole, permite persoanelor care trăiesc în țară, dar au domiciliul oficial în altă parte, să nu plătească impozit pe veniturile și câștigurile de capital obținute în străinătate, timp de până la 15 ani. În 2023, aproximativ 74.000 de persoane beneficiau de acest statut, în creștere față de cei 68.900 din anul anterior.

Partidul Laburist a anunțat recent planuri de a aboli acest regim, extinzând angajamentele din manifestul său electoral și depășind propunerile anterioare ale guvernului conservator de a elimina treptat programul. Această măsură este în conformitate cu angajamentul premierului Keir Starmer de a promova echitatea fiscală și de a consolida finanțele publice. Anunțuri suplimentare sunt așteptate la conferința anuală a Partidului Laburist și în declarația bugetară din toamna aceasta.

Ministrul de Finanțe, Rachel Reeves, a declarat că eliminarea regimului „non-dom” ar putea aduce un câștig de 2,6 miliarde de lire sterline pentru următorul mandat guvernamental. Totuși, un studiu al Oxford Economics sugerează că această schimbare ar putea costa contribuabilii aproximativ 1 miliard de lire sterline până în 2029/2030.

CNBC a contactat Trezoreria pentru comentarii şi nu a primit imediat un răspuns. ”Tragem un semnal de alarmă că acesta este un moment periculos. Dacă guvernul nu ascultă, va pune în pericol veniturile pentru generaţii”, a declarat Macleod-Miller, CEO al Foreign Investors for Britain.

Potrivit noilor propuneri, conceptul de „domiciliu” va fi înlocuit cu un sistem bazat pe reședință, iar perioada în care veniturile obținute în străinătate nu sunt impozitate în Marea Britanie va fi redusă de la 15 la 4 ani.

În acest context, un număr tot mai mare de milionari se gândesc să părăsească Regatul Unit, un raport Henley & Partners estimând că 9.500 de persoane cu averi mari vor pleca în 2024, față de 4.200 în 2023.

”Este doar o altă lovitură. Nu sunt sigură dacă pleacă cu toţii, dar cu siguranţă se întreabă şi îşi fac timp pentru a vedea ce se schimbă”, a spus ea.

”Este cu siguranţă un pericol. Pieţele sunt atât de interschimbabile în zilele noastre. Este uşor pentru oameni să se mute acasă. Este uşor pentru oameni să îşi mute afacerile”, a declarat Marcus Meijer, CEO al investitorului imobiliar Mark, pentru CNBC, despre schimbările non-dom, săptămâna trecută.

Ofertele fiscale atractive din țări precum Monaco, Malta, Gibraltar și Dubai, care includ scutiri de taxe pe venit și câștiguri de capital, reprezintă destinații preferate de cei ultra-bogați. În Italia și Grecia, regimurile de impozitare unică permit evitarea impozitului pe active pentru o taxă fixă de până la 15 ani, iar Italia a crescut recent această taxă la 200.000 de euro pentru noii veniți, în încercarea de a echilibra favorurile fiscale oferite.

Schimbările propuse au un impact semnificativ și asupra pieței imobiliare de lux din Marea Britanie, unde mulți clienți reduc prețurile solicitate pentru a vinde rapid proprietățile.

×
Subiecte în articol: regatul unit milionari non-dom taxe impozite
Citește mai multe din Mapamond
» Vezi toate știrile din Mapamond
Cele mai noi știri
Parteneri
x close