Spania ar putea avea climă de stepă în locul celei mediteraneene până în 2050, cu precipitaţii reduse şi o creştere a temperaturii medii anuale de la 15,8 grade Celsius, cât este în prezent, la 18 grade Celsius, în cazul în care tendinţa de încălzire din ultimii ani se va menţine, relatează joi agenţia EFE, potrivit Agerpres.
Aceasta este una dintre concluziile studiului intitulat "Spania: spre o climă mai aridă şi mai caldă" ("Espańa: hacia un clima más seco y cálido"), pe care profesorii de la Universitatea Politehnică din Catalonia (UPC) Josep Roca Cladera şi Blanca Arellano, alături de Zheng Qianhuique, doctorand, l-au prezentat joi la Congresul Societăţii Europene de Meteorologie, care are loc la Barcelona.
"Situaţia este foarte gravă", deoarece în Spania "va avea loc o schimbare a situaţiei climatice", făcându-se trecerea de la clima mediteraneană la cea de stepă în peninsulă şi în Insulele Baleare, unde seceta "va trece de la sporadică la structurală", a declarat pentru EFE profesorul Josep Roca Cladera.
"În cadrul proiecţiilor anterioare se observase o schimbare a tendinţei spre o climă mai uscată, dar noutatea studiului este că prezice o schimbare radicală a climei", a subliniat expertul.
Lucrarea cercetătorilor de la UPC a analizat evoluţia temperaturilor şi precipitaţiilor în întreaga Spanie, în perioada 1971-2022, şi a realizat o proiecţie a climei peninsulei şi a Insulelor Baleare până în 2050.
Pentru analiza lor, experţii au folosit informaţii furnizate de Agenţia Meteorologică de Stat (Aemet) din Spania şi de serviciul climatic Copernicus.
"Se poate concluziona cu un nivel ridicat de încredere că schimbările climatice determină o tendinţă clară spre reducerea precipitaţiilor", au precizat cercetătorii.
Mai exact, ei au indicat că "în cazul în care tendinţa de încălzire observată între 1973 şi 2022 continuă, se preconizează că în 2050 va exista o reducere a precipitaţiilor între 14% şi 20% în Peninsula Iberică şi Insulele Baleare comparativ cu nivelurile actuale".
Potrivit cercetătorilor, scăderea nivelului de precipitaţii "va implica o schimbare deosebit de semnificativă a climei", deoarece aceasta "va trece de la una tipic mediteraneană la una mai aridă, de stepă şi chiar deşert" în 40% din teritoriul spaniol.
"Dacă emisiile de gaze cu efect de seră ar înceta în 2030 am putea inversa tendinţa", a declarat profesorul, deşi nu s-a arătat foarte optimist cu privire la această posibilitate din cauza schimbărilor radicale pe care acest aspect l-ar presupune în sistemul de producţie.
Universitatea din Barcelona găzduieşte în perioada 2-6 septembrie Congresul Internaţional de Meteorologie 2024, la care participă circa 900 de oameni de ştiinţă din întreaga lume.