Antena 3 CNN Externe Mapamond Shein a descoperit două cazuri în care furnizorii săi din China au angajat copii sub 16 ani

Shein a descoperit două cazuri în care furnizorii săi din China au angajat copii sub 16 ani

shein getty
Compania a fost criticată pentru condițiile cu care se confruntă lucrătorii din fabricile din lanțul său de aprovizionare | Sursă foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    23 Aug 2024   •   13:46

Gigantul chinez de modă Shein a declarat că a descoperit două cazuri de muncă infantilă la furnizorii săi anul trecut. În același timp, compania a intensificat auditurile la producătorii din China pentru a reduce criticile la adresa afacerii sale, în perspectiva unei viitoare listări la bursă, notează BBC.

Firma spune că a suspendat temporar comenzile de la furnizorii implicați și nu a reluat afacerile cu aceștia până când nu și-au intensificat eforturile pentru a rezolva problema.

Dezvăluirea din raportul de sustenabilitate 2023 al companiei Shein vine în contextul în care se pare că aceasta intenționează să vândă acțiuni pe piața bursieră.

Compania a fost criticată pentru condițiile cu care se confruntă lucrătorii din fabricile din lanțul său de aprovizionare.

„Ambele cazuri au fost soluționate rapid, măsurile de remediere incluzând rezilierea contractelor cu angajații minori, asigurarea plății salariilor restante, organizarea de controale medicale și facilitarea repatrierii la părinți/tutore legal, după caz”, a declarat Shein. „În urma remedierii corespunzătoare, producătorilor contractuali li s-a permis să își reia activitatea.”

Shein a declarat că acum și-a înăsprit politicile privind furnizorii. În conformitate cu noile norme, orice încălcare a normelor privind munca copiilor sau munca forțată a devenit motiv de reziliere imediată a contractelor.

Firma a declarat că cele două cazuri au fost descoperite în primele nouă luni ale anului 2023 și că niciunul nu a fost descoperit în ultimul trimestru al anului.

Aceasta vine în timp ce compania pregătește terenul pentru o potențială vânzare de acțiuni pe piața bursieră.

BBC susține că Shein a depus documentele inițiale pentru o listare la Londra la începutul acestui an.

În iunie, Marco Rubio, unul dintre principalii republicani din Comisia de informații a Senatului SUA și un aliat al lui Donald Trump, i-a scris cancelarului britanic de la acea vreme, Jeremy Hunt, avertizându-l cu privire la „preocupările etice grave” și la „legăturile profunde ale Shein cu Republica Populară Chineză”.

„Munca în condiții de sclavie, magazinele de exploatare și trucurile comerciale sunt secretele murdare din spatele succesului Shein”, a scris dl Rubio în scrisoarea sa către dl Hunt.

La acea vreme, un purtător de cuvânt al companiei a declarat: „Shein are o politică de toleranță zero pentru munca forțată și ne angajăm să respectăm drepturile omului. Luăm în serios vizibilitatea întregului nostru lanț de aprovizionare și solicităm producătorilor noștri contractuali să se aprovizioneze numai cu bumbac din regiuni aprobate.”

Această declarație a fost făcută la doar câteva săptămâni după ce un raport publicat de grupul elvețian de advocacy

Public Eye a afirmat că orele suplimentare excesive erau încă frecvente pentru mulți lucrători din lanțul de aprovizionare al Shein.

Ca răspuns la raport, Shein a declarat pentru BBC că „lucrează din greu” pentru a rezolva problemele ridicate de Public Eye și că a făcut „progrese semnificative în îmbunătățirea condițiilor”.

×
Subiecte în articol: shein copii munca infantila furnizori
Citește mai multe din Mapamond
» Vezi toate știrile din Mapamond
Cele mai noi știri
Parteneri
x close