Antena 3 CNN Externe Mapamond Secretul otrăvitor al hidrogenului verde. ”Nu mâncați ouăle de găină” - avertismentul care terorizează un oraș care fusese fericit

Secretul otrăvitor al hidrogenului verde. ”Nu mâncați ouăle de găină” - avertismentul care terorizează un oraș care fusese fericit

gaini si picioarele unei femei care se apleaca sa ridice o galeata plina cu oua
Locuitorii orașului Villers-Saint-Paul din nordul Franței au primit un avertisment tulburător: ”Nu mâncați ouăle de găină”. Foto: Getty
de A.D.    |    09 Oct 2024   •   07:00

Hidrogenul verde este esențial pentru tranziția energetică a Europei, dar se bazează pe „substanțe chimice pentru totdeauna” potențial periculoase. În această vară, locuitorii orașului Villers-Saint-Paul din nordul Franței au primit un avertisment tulburător: ”Nu mâncați ouăle de găină”. Testele au arătat că ouăle locale conțin un cocktail de PFAS potențial periculoase, sau „substanțe chimice care rezistă pentru totdeauna”, un grup de substanțe create de om care nu se descompun și pot cauza probleme grave de sănătate, inclusiv cancer, leziuni hepatice și probleme de fertilitate. Cum au ajuns aceste substanțe chimice toxice în ouă? Răspunsul nu a fost pe deplin clar, dar suspiciunea a căzut asupra unei fabrici din apropiere condusă de gigantul chimic american Chemours, care produce PFAS, dezvăluie Politico.

În mod ironic, Chemours a fost cel care a efectuat testele, în baza unui acord cu autoritățile regionale.

Menținerea încrederii localnicilor era deosebit de importantă pentru companie la acea vreme, deoarece plănuia o extindere în valoare de 186 milioane de euro pentru a începe producerea de substanțe chimice PFAS vitale în fabricarea hidrogenului verde - un combustibil fără carbon, care este esențial pentru planurile de decarbonizare ale Europei și pentru lupta globală împotriva schimbările climatice. Dacă aceste substanțe chimice potențial periculoase ar polua alimentele locale, ar putea pune în pericol licența socială a hidrogenului.

”Când am aflat că va fi o investiție uriașă, toată lumea a crezut că este o veste bună”, a declarat pentru Politico viceprimarul Alexandre Ouizille, vorbind despre crearea de locuri de muncă.

Dar după ce ziarele au scris despre ”poluarea veșnică cu PFAS”, starea de spirit s-a schimbat, spune el. În 2023, o investigație făcută de Le Monde a dezvăluit că zona este poluată cu PFAS.

Aceasta l-a determinat pe superiorul lui Ouizille, primarul local Gérard Weyn, să ceară ajutorul ministerului francez al mediului.

„Înainte ca comuna să se angajeze în continuare la acest proiect, răspunsurile dumneavoastră la diferitele noastre întrebări de precauție sunt esențiale pentru a înlătura orice îndoială cu privire la siguranța actualei unități și extinderea propusă”, a scris el într-o scrisoare către minister.

×
Citește mai multe din Mapamond
» Vezi toate știrile din Mapamond
Cele mai noi știri
Parteneri
x close