Nivelul apei în multe dintre râurile din bazinul Amazonului a ajuns la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată, pe fondul unei secete continue, potrivit Serviciului geologic brazilian (SGB), citat de BBC.
Râul Madeira, un afluent major al Amazonului, scăzuse marți la doar 48 cm în orașul Porto Velho, de la o medie de 3,32 m pentru această zi, arată datele oficiale.
De asemenea, râul Solimões a scăzut la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată în Tabatinga, la granița Braziliei cu Columbia.
Cemaden, agenția braziliană de monitorizare a dezastrelor naturale, a descris seceta actuală drept „cea mai intensă și extinsă” înregistrată vreodată.
Schimbările climatice pot înrăutăți condițiile de secetă în două moduri
Situația este deosebit de îngrijorătoare deoarece s-a înrăutățit relativ devreme în sezonul uscat al Amazonului, care durează de obicei din iunie până în noiembrie.
Acest lucru sugerează că situația din Amazon s-ar putea să nu se îmbunătățească semnificativ timp de câteva luni, într-o regiune care este esențială în lupta împotriva schimbărilor climatice, fiind totodată o sursă bogată de biodiversitate.
Legăturile dintre secetă și încălzirea globală sunt complicate, dar schimbările climatice pot juca un rol în înrăutățirea condițiilor de secetă în două moduri principale.
În primul rând, bazinul Amazonului primește de obicei mai puține precipitații decât înainte între iunie și noiembrie, pe măsură ce modelele climatice se schimbă.
În al doilea rând, temperaturile mai ridicate cresc evaporarea din plante și soluri, astfel încât acestea pierd mai multă apă.
Anul trecut, bazinul amazonian a suferit cea mai severă secetă din ultimii 45 de ani
În 2023, bazinul amazonian a suferit cea mai severă secetă din ultimii 45 de ani, ceea ce, potrivit oamenilor de știință din cadrul grupului World Weather Attribution, a devenit mult mai probabil din cauza schimbărilor climatice.
Anul trecut, seceta a fost agravată și de fenomenul meteorologic natural cunoscut sub numele de El Niño, care tinde să facă Amazonul mai cald și mai uscat decât în mod normal. El Niño s-a încheiat de atunci, dar condițiile de secetă au persistat.
Un alt factor al secetei amazoniene este defrișarea. Aproximativ o cincime din pădurile tropicale au dispărut în ultimii 50 de ani, de exemplu pentru a face loc agriculturii.
Acești copaci oferă rezistență împotriva secetei, deoarece ajută la creșterea precipitațiilor prin eliberarea umidității în aer din frunzele lor. Fără ei, Amazonul este mai vulnerabil.
Președintele Luiz Inácio Lula da Silva s-a angajat să oprească complet defrișările până în 2030.
Dar seceta actuală - care a contribuit la răspândirea incendiilor - evidențiază unele dintre provocările legate de limitarea pierderii în continuare a pădurilor.