Antena 3 CNN Externe Mapamond Scandal „Made in China”: Shein dă în judecată Temu pentru că îi fură modelele de haine. „Are tupeu”

Scandal „Made in China”: Shein dă în judecată Temu pentru că îi fură modelele de haine. „Are tupeu”

shein
Shein dă în judecată Temu pentru că îi fură modelele de haine. Foto: Getty Images
de I.C.    |    22 Aug 2024   •   07:00

Gigantul chinez de modă Shein își dă în judecată rivalul Temu, pe care îl acuză că i-a furat modelele de haine și și-a construit un imperiu prin contrafacere, încălcarea proprietății intelectuale și fraudă, relatează CNBC.

Procesul, intentat luni la tribunalul federal din Washington, D.C., are loc în timp ce Shein se luptă cu acuzații similare din partea unei mari varietăți de mărci și artiști independenți, inclusiv Levi Strauss și H&M.

În plângerea sa, Shein susține că Temu, deținut de PDD Holdings, se „maschează” ca o piață online legitimă deoarece își încurajează vânzătorii să fure modelele altor mărci și apoi îi împiedică să elimine produsele de pe platformă, chiar și după ce au recunoscut încălcarea.

„Temu îi atrage pe consumatorii americani să descarce și să utilizeze aplicația sa mobilă cu promisiuni de prețuri extrem de mici. Dar Temu nu profită de pe urma vânzării acestor produse, care au prețuri atât de mici încât Temu trebuie să subvenționeze fiecare vânzare, pierzând bani la fiecare tranzacție”, se arată în plângere.

„Shein are tupeu”

„SHEIN, îngropat sub propriul său munte de procese de proprietate intelectuală, are tupeul să fabrice acuzații împotriva altora pentru același comportament inadecvat pentru care sunt dați în judecată în mod repetat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Temu.

Cei doi comercianți online au luat cu asalt industria de vânzare cu produsele lor la prețuri foarte mici și cu capacitatea lor de a răspunde tendințelor mult mai rapid decât concurenții lor tradiționali. Pe parcurs, cei doi au acumulat un munte de critici legate de practicile lor de muncă, de legăturile lor cu guvernul chinez și de presupusa lor utilizare a modelelor altor mărci.

Pe măsură ce se luptă pentru cota de piață, cele două s-au adresat instanțelor pentru a se acuza reciproc de o serie de afirmații scandaloase. Anul trecut, Temu a dat-o în judecată pe Shein din cauza unor probleme legate de drepturile de autor și a acuzațiilor că aceasta folosește „intimidarea în stil mafiot a furnizorilor” pentru a-i constrânge să încheie acorduri de exclusivitate.

Temu, acuzată de comportament „nerușinat”

În plângerea Shein, compania a acuzat Temu de comportament ilicit „nerușinat”. Aceasta a afirmat că cel puțin unul dintre angajații Temu a furat „secrete comerciale valoroase” care identificau cele mai bine vândute produse Shein, împreună cu informații interne privind prețurile, pentru a o ajuta în eforturile sale de a concura.

„Înarmat cu aceste informații furate, Temu a ordonat apoi vânzătorilor săi să copieze aceste produse și alte produse Shein care intră în categoria celor mai bine vândute și să vândă versiuni contrafăcute pe site-ul și aplicația mobilă ale Temu”, se arată în plângere.

„Temu nu este un infractor obișnuit”, se arată în plângere. „Pentru a face publicitate versiunilor contrafăcute ale produselor Shein, Temu a reprodus imagini practic identice ale produselor Shein, protejate de drepturi de autor, și le-a folosit, sau i-a instruit pe vânzători să le folosească, ca imagini promoționale pe site-ul și aplicația mobilă Temu.”

Compania merge mai departe și afirmă că Temu a pretins în mod fals că este Shein pe site-ul de social media X, în încercarea de „a direcționa clienții de la platforma Shein către platforma Temu”.

Plângerea include o captură de ecran a unui anunț Google sponsorizat de Temu care arată Shein în titlu, dar Temu ca adresă web.

„Pentru a înșela și mai mult consumatorii, Temu și-a instruit influencerii plătiți din social media să afirme în mod fals că produsele Temu, care sunt adesea contrafaceri ale produselor Shein, sunt mai ieftine și de calitate superioară decât produsele Shein autentice”, se arată în plângere. „Temu a făcut tot posibilul pentru a imita Shein, inclusiv prin furtul de resurse, angajați și furnizori de la Shein.”

Plângerea de 80 de pagini a Shein include mai mult de o duzină de exemple de haine și modele pe care Temu le-ar fi copiat.

Aceasta a solicitat instanței să se pronunțe în favoarea sa și să emită un ordin care să interzică Temu să utilizeze informațiile confidențiale ale Shein, printre alte cereri.

×
Subiecte în articol: shein Temu haine magazine chinezesti
Citește mai multe din Mapamond
» Vezi toate știrile din Mapamond
Cele mai noi știri
Parteneri
x close