Thulasendrapuram, un mic sat aflat la aproximativ 300 km de orașul Chennai din sudul Indiei și la 14.000 de kilometri de Washington DC, este locul de origine al bunicilor materni ai Kamalei Harris, potrivit BBC.
În centrul satului este afișat cu mândrie un banner mare al doamnei Harris, în vârstă de 59 de ani.
Se fac rugăciuni speciale către divinitatea locală pentru succesul ei, iar numele dnei Harris și al bunicului ei matern sunt pe lista donatorilor templului din sat.
Sătenii au urmărit îndeaproape cursa prezidențială din SUA după retragerea lui Joe Biden și ascensiunea dnei Harris ca posibil candidat.
„Nu este ușor să ajungi unde a ajuns ea în cea mai puternică țară din lume”, spune Krishnamurthi, un director de bancă pensionat. „Suntem foarte mândri de ea. Cândva indienii erau conduși de străini, acum indienii conduc națiuni puternice.”, a adăugat acesta.
Există, de asemenea, un sentiment de mândrie, în special în rândul femeilor. Ele o văd pe Kamala Harris ca pe una dintre ele, un simbol a ceea ce este posibil pentru femeile de pretutindeni.
„Toată lumea o cunoaște, chiar și copiii. „Sora mea, mama mea„ - așa i se adresează ei”, a declarat Arulmozhi Sudhakar, reprezentant al autorităților locale. „Suntem fericiți că nu și-a uitat rădăcinile și ne exprimăm bucuria”.
Emoția și spectacolul amintesc de modul în care sătenii au ieșit pe străzi cu artificii, afișe și calendare atunci când Kamala Harris a devenit vicepreședinte. A avut loc o sărbătoare comună la care sute de persoane au savurat mâncăruri tradiționale din sudul Indiei, precum sambar și idli, care, potrivit uneia dintre rudele doamnei Harris, sunt printre mâncărurile preferate ale acesteia.
Kamala Harris este fiica lui Shyamala Gopalan, cercetătoare în domeniul cancerului de sân, care provine din statul Tamil Nadu, din sudul țării, înainte de a se muta în SUA în 1958. Părinții lui Gopalan erau din Thulasendrapuram.
„Mama mea, Shyamala, a venit singură în SUA din India la 19 ani. Ea a fost o forță, un om de știință, un activist pentru drepturile civile și o mamă care a insuflat un sentiment de mândrie în cele două fiice ale sale”, a declarat dna Harris într-o postare pe social media anul trecut.
Sătenii spun că, deși se află la mii de kilometri distanță de SUA, se simt conectați cu călătoria ei. Ei speră că aceasta îi va vizita într-o zi sau că satul va fi menționat în discursul ei.