Antena 3 CNN Externe Mapamond Ruinele unui sat scufundat în urmă cu zeci de ani au reapărut la suprafaţă din cauza secetei, în Grecia

Ruinele unui sat scufundat în urmă cu zeci de ani au reapărut la suprafaţă din cauza secetei, în Grecia

Bianca Chirilă
1 minut de citit Publicat la 19:57 03 Sep 2024 Modificat la 19:57 03 Sep 2024
satul scufundat Kallio
Seceta din Grecia a făcut să reapară un sat scufundat. FOTO: Profimedia Images

Clădiri abandonate din satul scufundat Kallio, din centrul Greciei, au reapărut recent odată cu scăderea considerabilă a nivelului unui lac de baraj, principalul rezervor de apă al Atenei, scădere provocată de seceta prelungită care afectează ţara, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Lacul artificial Mornos, la 200 de kilometri vest de capitală, prezintă o scădere cu 30% a rezervelor sale în ultimele luni faţă de anul trecut, potrivit datelor Eydap, compania de distribuţie a apei din regiunea Attica.

Satul a fost inundat intenționat în 1980. Aproape 80 de case din Kallio, biserica şi şcoala primară au fost „sacrificate” pentru a asigura alimentarea cu apă a Atenei.

Seceta s-a agravat anul acesta în această ţară mediteraneană obişnuită cu valurile de căldură din sezonul estival.

După cea mai blândă iarnă înregistrată, Grecia a doborât recordurile de căldură în iunie şi iulie, conform datelor meteorologice preliminare difuzate de observatorul naţional. Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a pledat pentru o mai bună gestionare a apei. Grecia foloseşte 85% din apă pentru irigaţii şi trebuie să construiască mai multe baraje, a precizat el.

×
Etichete: sat seceta Grecia
x close