Antena 3 CNN Externe Mapamond Roma s-a umplut de șobolani și șerpi. Zoolog: „Oraşul a devenit o adevărată junglă”

Roma s-a umplut de șobolani și șerpi. Zoolog: „Oraşul a devenit o adevărată junglă”

vedere roma
Roma s-a transformat într-o „adevărată junglă”, plină de șerpi, șobolani, viespi și pescăruși, spune un renumit zoolog italian. Foto: Getty Images
de I.C.    |    17 Aug 2024   •   16:27

Roma s-a transformat într-o „adevărată junglă”, plină de șerpi, șobolani, viespi și pescăruși, spune zoologul italian Andrea Lunerti. De vină pentru asta ar fi temperaturile extrem de ridicate, combinate cu gunoaiele care se găsesc la orice pas pe străzile capitalei, relatează The Guardian.

Andrea Lunerti, care este bine cunoscut în Roma pentru capturarea animalelor periculoase, a declarat că a primit sute de apeluri în această vară, în special cu privire la prinderea şerpilor.

„Sunt mult mai multe apariţii de şerpi decât erau înainte”, a spus Lunerti. „Populaţia de şerpi a crescut exponenţial în timpul iernii, deoarece temperatura a fost atât de ridicată. Ei nu ar fi supravieţuit dacă ar fi fost frig. Apoi au venit în oraş din mediul lor natural pentru că acolo sunt multe deşeuri alimentare, iar acolo unde sunt deşeuri alimentare sunt şobolani - principala lor pradă.”

Cel mai frecvent tip de şarpe întâlnit în Roma este şarpele bici verde, deşi Lunerti a capturat şi patru vipere.

Vineri dimineaţă, Lunerti a primit un apel de la o femeie traumatizată după ce un şarpe bici verde i-a căzut pe terasă. De asemenea, a fost sunat recent de poliţie pentru a-i cere să îndepărteze unul găsit în vestiarul medicilor dintr-un spital din cartierul Parioli.

„Îi găseşti pe terase, în grădini, în clădiri şcolare”, a spus el. „Şerpii sunt foarte buni în a-şi găsi ascunzători în clădiri, aşteptând momentul potrivit pentru a ieşi şi a-şi vâna prada.”

Lunerti le cere oamenilor să îi trimită înregistrări video ale şerpilor, care îi permit să stabilească dacă aceştia sunt veninoși sau nu. „Chiar şi cei care nu sunt veninoși fac ravagii, pentru că îi panichează pe oameni, ceea ce îi determină să facă lucruri periculoase, cum ar fi să traverseze strada fără să se uite”.

Viespile orientale, o specie de viespe care a migrat din nordul Africii şi sud-estul Asiei, şi-au stabilit, de asemenea, o prezenţă puternică în Roma începând din 2021. Iniţial, acestea au fost observate în cartierul Monteverde, dar cuiburile au început apoi să răsară în colţurile obloanelor ferestrelor, ale gurilor de ventilaţie, ale aparatelor de aer condiţionat şi chiar în crăpăturile monumentelor antice din centrul oraşului.

Proliferarea lor a fost atribuită şi temperaturilor ridicate şi gunoaielor.

„Roma chiar trebuie să se ocupe de gestionarea deşeurilor, altfel vom vedea şi mai mulţi şerpi şi viespi, ca să nu mai vorbim de şobolani şi pescăruşi - sunt mai mulţi pescăruşi în Roma decât în Fregene [un oraş de coastă din apropiere]”, a declarat Lunerti.

Cu toate acestea, pescăruşii au ajutat la reducerea numărului de şobolani şi şerpi, spune zoologul. „Un şarpe a fost capturat de un pescăruş şi aruncat pe o terasă”, a spus el. „Oraşul a devenit o adevărată junglă”.

Consiliul municipal al Romei a declarat că nu există „nicio junglă” şi că rapoartele privind şerpii şi alte specii de animale „nu indică nicio alarmă”.

De asemenea, consiliul a negat legătura dintre şerpi şi gunoaie.

Consiliul a declarat că datele de la Ama, compania care gestionează colectarea deşeurilor din Roma, au arătat că serviciul s-a îmbunătăţit şi că a existat o reducere semnificativă a deşeurilor în 2024 comparativ cu alţi ani.

 

×
Subiecte în articol: roma Italia sobolani serpi gunoaie
Citește mai multe din Mapamond
» Vezi toate știrile din Mapamond
Cele mai noi știri
Parteneri
x close