Antena 3 CNN Externe Mapamond Riscul ca un cutremur major să lovească Japonia a crescut „de câteva ori”. Agenția meteo niponă dezvăluie cel mai pesimist scenariu

Riscul ca un cutremur major să lovească Japonia a crescut „de câteva ori”. Agenția meteo niponă dezvăluie cel mai pesimist scenariu

tsunami japonia
Semnalizator de evacuare în caz de tsunami, în Japonia. Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    08 Aug 2024   •   19:17

Agenţia de Meteorologie din Japonia (JMA) a declarat joi că riscul producerii unui cutremur masiv în zona Nankai Trough, care se întinde de-a lungul coastei Pacificului, a devenit mai mare decât de obicei, şi a emis prima avertizare de acest fel, relatează agenţia niponă de presă Kyodo, potrivit Agerpres.

Avertizarea cu privire la posibilitatea unor cutremure majore timp de aproximativ o săptămână, a fost emisă la câteva ore după ce un cutremur cu magnitudinea 7,1 a zguduit sud-vestul Japoniei. Cutremurul s-a produs în largul prefecturii Miyazaki, în extremitatea vestică a zonei Nankai Trough, un "jgheab" de pe fundul oceanului.

Premierul Fumio Kishida a făcut apel la populaţie să fie pregătită să evacueze rapid în cazul producerii unui seism.

Care este cel mai pesimist scenariu privind un cutremur major în Japonia

Potrivit celui mai pesimist scenariu, un cutremur puternic ar putea zgudui o zonă extinsă a Japoniei - de la regiunea Kanto, cu centrul în Tokyo, până la sud-vestul regiunii Kyushu -, iar tsunami înalte ar putea înghiţi zonele de coastă din Kanto până în Okinawa, potrivit JMA.

Guvernul japonez a estimat că există o probabilitate de 70-80% ca un cutremur cu magnitudinea 8 până la 9 să se producă de-a lungul zonei Nankai Trough în următorii 30 de ani, o estimare din 2012 arătând că numărul deceselor ar putea ajunge până la 323 000.

Citește și

Naoshi Hirata, şeful unui organism consultativ al JMA care a evaluat ultimul cutremur, a declarat că probabilitatea de producere a unui seism major de-a lungul Nankai Trough a crescut acum "de câteva ori".

Hirata a declarat că nu se pot prezice zonele exacte care vor necesita pregătire pentru dezastre, însă a făcut apel la precauţie. El a precizat persoanele care merg la plajă trebuie să verifice unde se pot adăposti în cazul în care este emisă o avertizare de tsunami.

Cutremur puternic joi, 8 august, în largul Japoniei

Un puternic seism produs joi în largul insulei japoneze Kyushu (sud) s-a soldat cu răniţi şi pagube materiale minore, potrivit AFP şi Kyodo.

Cutremurul s-a produs la ora 16:42 (07:42 GMT) în largul insulei sud-vestice Kyushu, la o adâncime de 25 de kilometri, conform Serviciul Geologic al Statelor Unite (USGS), care a raportat iniţial două mişcări telurice. JMA a detectat un singur cutremur, cu magnitudinea 7,1.

Potrivit ministrului pentru Gestionarea dezastrelor, Yoshifumi Matsumura, citat de agenţia niponă de presă Kyodo, aproximativ o duzină de răniţi au fost raportaţi şi mai multe clădiri au fost avariate.

Au fost emise alerte de tsunami pentru prefecturile Kochi, Ehime, Oita, Miyazaki şi Kagoshima, însă agenţia de meteorologie a ridicat aceste avertizări până la ora locală 22:00.

Nu a fost raportată nicio întrerupere la nivelul infrastructurii, inclusiv în reţelele de electricitate, apă şi telecomunicaţii, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yoshimasa Hayashi, citat de AFP.

Autoritatea de reglementare nucleară nu a observat nicio anomalie la centralele nucleare din regiune.

Compania feroviară Central Japan Railway Co. a declarat că trenurile de pe linia Tokaido Shinkansen vor circula la viteză redusă timp de aproximativ o săptămână, fiind în acelaşi timp suspendate operaţiunile unor trenuri expres în partea de vest a ţării.

"Suprafaţa mării este agitată. Am simţit un tremur intens când s-a produs seismul, care a durat între 30 de secunde şi un minut", a declarat un oficial local pentru NHK.

Tsunami cu înălţimi de până la un metru au fost aşteptate în unele zone costiere ale insulelor Kyushu şi Shikoku, două dintre cele patru insule principale ale arhipelagului, potrivit JMA. La mai bine de o oră după cutremur, în anumite zone, în special în portul Miyazaki, au fost confirmate tsunami de 10, 20 şi 50 de centimetri, potrivit JMA.

Situată la intersecţia mai multor plăci tectonice de-a lungul aşa-numitului Cerc de Foc al Pacificului, Japonia este una dintre ţările cu cel mai ridicat risc seismic.

Japonia se confruntă cu aproximativ 1.500 de cutremure pe an

Arhipelagul, cu o populaţie de aproximativ 125 de milioane de oameni, se confruntă cu aproximativ 1.500 de cutremure pe an, care reprezintă aproximativ 18% din cutremurele la nivel global.

Marea majoritate a acestor cutremure nu au urmări semnificative, iar cele mai puternice provoacă, în general, pagube relativ reduse, în special datorită standardelor antiseismice extrem de riguroase din domeniul construcţiilor. Japonezii sunt, de asemenea, foarte conştienţi de măsurile de urgenţă în faţa dezastrelor naturale.

La 1 ianuarie, cel puţin 318 de persoane au murit în urma unui cutremur puternic care a lovit centrul ţării. Acest cutremur şi replicile sale au făcut ca mai multe clădiri să se prăbuşească şi să declanşeze incendii.

Cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată în Japonia a fost cel cu magnitudinea 9, care s-a produs la 11 martie 2011 în largul coastei sale de nord-est şi a declanşat un tsunami soldat cu aproximativ 20.000 de morţi sau dispăruţi. Acest tsunami a provocat şi accidentul nuclear de la Fukushima, cel mai grav din lume după cel de la Cernobîl, în 1986. 

×
Subiecte în articol: japonia cutremur seism
Citește mai multe din Mapamond
» Vezi toate știrile din Mapamond
Cele mai noi știri
Parteneri
x close